Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne želeći samo čekati na birou pokrenula svoj posao i uspjela

Nataša Kutanjac, magistra ekonomije iz Bjelovara, u vlastitu stanu otvorila je tvrtku za davanje instrukcija
03. svibnja 2011. u 11:57 1 komentara 329 prikaza
\'02.05.2011., Bjelovar - Natasa Kutanjac 24-godisnja Bjelovarcanka nakon magisterija na zagrebackom Ekonomskom fakultetu nije cekala poziv sa Zavoda za zaposljavanje vec je svojim poduzetnickim duhom
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Završiš fakultet, stekneš diplomu i zvanje mladog stručnjaka, a onda pun poleta naoružan znanjem pravac na biro i čekaj do iznemoglosti. Druga opcija je pak diplomu u džep i trbuhom za kruhom traži sreću u bijelom svijetu. To je, nažalost, već dugo postao stereotip u ovoj napaćenoj Hrvatskoj. No, primjer mlade Bjelovarčanke Nataše Kutanjac pokazuje da sve ipak može biti i drukčije.

Dnevno četiri sata rada

Nakon što je magistrirala ekonomiju i dva mjeseca neuspješno tražila posao, ne želeći sjediti prekriženih ruku i čekati nekog zalutalog poslodavca, odlučila je iskoristiti iskustvo s kojim je tijekom studiranja uspješno stjecala džeparac i pretvoriti ga u perspektivno samozaposlenje. Uz malo hrabrosti, puno poduzetnog duha i potporu roditelja otvorila je vlastito poduzeće i nazvala ga Učiteka, za davanje instrukcija učenicima osnovnih i srednjih škola.

– Radim već nešto malo dulje od mjesec dana i iskustva su sasvim obećavajuća – ističe Nataša, dodajući da se pokazalo da su joj najbrojniji "klijenti" osnovnoškolci od petog do osmog razreda kojima matematika ne ide od ruke. Bilo je, kaže, u ovom kratkom vremenu i nešto srednjoškolaca, čak i studenata, no osnovnoškolaca ipak najviše. Dnevno u prosjeku radi četiri sata – i s obzirom na to da je sve još u začetku, sasvim je zadovoljna. Svjesna je, kaže, da je potrebno vrijeme da ljudi doznaju za ono što ona nudi, no niti jednog trenutka ne sumnja u uspjeh. Dvotjedno istraživanje koje je provela na području grada pripremajući se za ovaj posao pokazalo je, tvrdi, da itekako ima prostora za njegovo širenje.

– Prema brojnim kontaktima koje sam imala u ovih mjesec dana očekujem na jesen s novom školskom godinom još više posla – ističe zadovoljno dodajući da bi posao proširila s organiziranjem produženog boravka. Već su joj se javili, kaže, neki zaposleni roditelji i pokazali ozbiljan interes za takvom uslugom.

– To su roditelji koji na raspolaganju nemaju takozvani baka servis i za koje bi ta usluga bila pravi spas – ističe mlada poduzetnica. Za 40 kuna po satu djecu bi kupila iz škole i dok su im roditelji na poslu s njima bi riješila zadaću i ponovila što su tog dana učili.

I sama se još obrazuje

Time bi roditelje oslobodila školskih briga i omogućila im više slobodnog vremena koje bi sa svojom djecom mogli kvalitetnije provoditi. Kako bi taj posao obavila što kvalitetnije upisala je, kaže, na Učiteljskoj akademiji program pedagoško-didaktičke skupine predmeta s kojima se studirajući ekonomiju ipak nije susretala. Posao sad obavlja u svom stanu, no bude li se širio kako je isplanirala, već razmišlja o unajmljivanju nekog poslovnog prostora u središtu Bjelovara.

 

Tijekom praznika će ići kreativne radion

Tijekom praznika će ići kreativne radionice i tečajevi

Svjesna da će tijekom ljetnih praznika biti teško osigurati si dovoljno posla, mlada poduzetnica već je pronašla rješenje. – Nakon što završi nastava, bit će onih koji idu na popravak i kojima su potrebne instrukcije, no nakon toga do početka nove školske godine mislim se više posvetiti organizaciji kreativnih radionica – ističe, dodajući da već za početak lipnja priprema tečaj brzog čitanja koji će voditi stručnjak iz Zagreba.

privodjenje pulskog nasilnika
U Kotoribi
Incident u Međimurju: Maloljetnica (16) sjekirom nasrnula na socijalne radnice
John Malkovich
Oštra kritika
Hollywoodski glumac u Zagrebu: John Malkovich izlazi još jednom pred zagrebačku publiku