Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne zaboravite večeras pomaknuti kazaljke jedan sat unatrag

Sutra ćemo spavati jedan sat duže, ali će nam zimsko računanje vremena "skratiti" dan.
29. listopada 2011. u 08:43 7 komentara 142 prikaza
sat, kazaljke (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Za razliku od Rusije, Bjelorusije i Ukrajine koje su ove jeseni odlučile ukloniti razliku između ljetnog i zimskog računanja vremena, Hrvati će u noći sa subote na nedjelju pomaknuti kazaljke sata.

Kazaljke na satu u tri ujutro pomaknut će se jedan sat unatrag što konkretno znači da ćemo sutra ujutro spavati jedan sat duže. S druge strane, zimsko računanje vremena "skratit" će dan pa će nam poslijepodnevni sati ranije biti obavijeni mrakom.

Sunce će u Zagrebu umjesto u 17.46 zaći u 16.46, u Splitu u 16.40, a u Rijeci u 16.53 sati.

U Kanadi i SAD-u se (osim kod nekih izuzetaka) satovi se, pak, ove godine pomiču u noći s 5. na 6. studenog.

Zbog završetka računanja ljetnog vremena vlakovi Hrvatskih željeznica pričekat će jedan sat na kolodvorima kako bi se prilagodili srednjoeuropskom vremenu. Riječ je o šest vlakova;  jedan par vlakova na relaciji Beograd-Villach i obrnuto, jedan par vlakova na relaciji Zagreb-Split i obrnuto te vlakovi na relacijama Varaždin-Zagreb i Osijek-Zagreb.

Vraćanjem jednog sata unatrag za vozače pak,  nastupa obaveza vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima  za vrijeme vožnje danju. Iz policije su podsjetili i na obveze koje vežu bicikliste. Oni, naime, u vremenu od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i u slučaju smanjene vidljivosti trebaju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani te jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Stole1:

  Sretna policija svake godine stiče sve više i više ljubitelja i poštovatelja, prvo se osnovao fan klub njihovih obožavatelja iz reda vozača, a sad čujem će i biciklisti nešto slično organizirati, hvala im što nas štite svakodnevno i bdiju nad ... prikaži još!d našim pravedničkim snovima.

 • Avatar cijankalij
  cijankalij:

  Dan i noć uvijek traju isto, pomicali mi kazaljke ili ne. Zemlji treba 24h da se okrene oko svoje osi pomicali mi kazaljke ili ne. Iz nekoga meni neshvatljivoga razloga ljudi imaju potrebu uvoditi ljetno računanje vremena. Izgleda da su ... prikaži još!u Rusi, Bjelorusi i Ukrajinci shvatili besmisao pomicanja kazaljki. I istina je, ako žena Lotraba nije radila noćnu u ožujku kad se prelazilo na \"ljetno vrijeme\" pa tako zaradila ovaj sat koji će noćas dvostruko raditi, onda joj ovo pomicanje noćas ide na štetu.

 • Lotrab:

  Znači moja žena ovu noć mora jedan sad dulje raditi! :-((((((((((((