Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tovarnik

Ne vraćaju im oduzetu djecu iako su poboljšali uvjete stanovanja

Tovarnik
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
15.11.2013.
u 09:53

Supružnici Perić ne razumiju zašto im Općinski sud u Vukovaru još ne vraća dvoje djece, oduzete još lani u srpnju zbog neprikladnih životnih i stambenih uvjeta. – Nitko iz Centra za socijalnu skrb ili suda nije nas posjetio i vidio da su nam uvjeti poboljšani – kažu Marija i Ivan, čiji su sin i kći su udomljeni, a oni se rastaju

Marija i Ivan Perić iz Tovarnika ogorčeni su jer im sud još nije vratio dvoje djece oduzete u srpnju prošle godine nakon što je ustanovljeno da su odrastala u neuvjetnom stanu. Iako su poboljšali uvjete, nitko iz Centra za socijalnu skrb i Općinskog suda u Vukovaru nije ih obišao da bi se uvjerili kako su uvjeti stanovanja zaista poboljšani.

– U srpnju prošle godine Općinski sud u Vukovaru donio je, na prijedlog Centra za socijalnu skrb, rješenje o oduzimanju djece i udomljavanju u udomiteljskim obiteljima. Kći je tada imala dva mjeseca, a sin tri godine i srce mi se slama kada ih idemo posjetiti, pogotovo kada se rastajemo. Mala je u Starim Jankovcima udomljena, a sin u Vinkovcima i nije mi jasno zašto nisu u jednoj obitelji.

Bilo bi im lakše da su zajedno. Mislili smo da će tako biti godinu dana i za to vrijeme smo se potrudili i uredili stan u kući moje bake. U prijašnjem stanu kod suprugovih roditelja bilo je sedam članova obitelji iz tri naraštaja i sud je rekao da tu ne mogu biti i mala djeca pa su nam ih oduzeli – kaže Marija Perić, a suprug Ivan dodaje kako su tražili od Centra za socijalnu skrb da dođu vidjeti gdje sada žive i da u novom stanu djeca imaju bolje uvjete, ali nisu došli.

– Radovali smo se kada je došao srpanj jer smo mislili da će nam vratiti djecu, no nitko nije došao vidjeti što smo napravili i ne kažu kada će vratiti djecu. Jako smo razočarani. Teško mi je kada vidim djecu da odrastaju pod tuđim krovom – kaže Ivan Perić. U vukovarskom Centru za socijalnu skrb kažu kako materijalno stanje nije uvijek presudno za oduzimanje djece koje donosi sud uz mišljenje stručnog tima.
– Sud ima obvezu uz našu pomoć provjeriti jesu li prilike poboljšane i jesu li stvoreni uvjeti za nesmetano odrastanje djece i na osnovi toga sud donosi novu odluku. Još nismo dobili poziv od suda za ovaj slučaj – kaže Ljiljana Mudri, ravnateljica Centra.

Komentara 9

DU
Deleted user
11:53 15.11.2013.

Dijete od 2mjeseca oduzeti majci???!!!! Straaaavaaa! Ne kužim što djetetu u toj dobi treba drugo osim majke. Moj ima 4mjeseca i cijeli dan je na meni. Horor film, nemogu zamislit da mi netko oduzme dijete.

Avatar KomentatorHr
KomentatorHr
11:11 15.11.2013.

Centre za socijalnu skrb treba zatvoriti. Nista koristi od njih, samo veca steta!

DU
Deleted user
10:44 15.11.2013.

Da su homo već bi punili sve novine, govorili da su homofobi u centru, da je država homofobna, da su manjine ugrožene :)))) Žao mi je djece, trebali su se bar malo potruditi prije nego su dobili klince. Nadam se da će ipak na kraju bit sa svojom djecom jer djeci to znači više od ičega. Znam jer sam bio sa svojom djecom na roditeljskom dopustu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije