Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel udruga onkoloških pacijenata:

Ne usvoji li Sabor Nacionalnu strategiju protiv raka, Hrvatska gubi vrijeme koje se mjeri u desecima smrti po danu

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
04.12.2020.
u 14:00

Hrvatska je jedina EU članica koja nema strategiju protiv raka, a u izradi ovog dokumenta sudjelovali su vodeći domaći i strani stručnjaci, uključujući i niz predstavnika pacijenata.

Ne prihvati li Hrvatski sabor Nacionalnu strategiju protiv raka u iduća dva tjedna, gubimo vrijeme koje se mjeri u desecima smrtnih ishoda po danu. Apel je to udruga onkoloških pacijenata koje predstavljaju oko milijun građana koji boluju od raka ili su članovi obitelji oboljelih, a okupljene su oko platforme Hratska protiv raka.

"Odluka Vlade Republike Hrvatske o prihvaćanju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka kojeg čekamo već 11 godina važan je iskorak, no jedino sa žurnim usvajanjem u Hrvatskom saboru, imamo šansu započeti provedbu s prvim danom 2021. Kako je provedba strategije definirana kroz precizan hodogram i prioritete te predviđa točno 10 godina rada za postavljene ciljeve iskazane kao desetke tisuća spašenih života, svaka odgoda zahtijevat će prilagodbe plana i daljnje gubljenje dragocjenog vremena. Želimo li do 2030. završiti posao i postići zadano, moramo ga usvojiti odmah!", stoji u apelu.

Odluku Vlade pozdravljaju, ali i pozivaju predstavnike zakonodavne vlasti da se po hitnom postupku očituju i usvoje NSOPR. Svaka odgoda stavljanja ove važne točke na dnevni red znači dodatno prolongiranje promjene koja je trebala započeti odavno.

- Ovo je nadstranačko i nadpolitičko pitanje i očekujemo istinski konsenzus svih političkih opcija, od kojih je većina i dala podršku inicijativi Hrvatska protiv raka. Već 11 godina čekamo strategiju protiv raka, a ove smo godine izgubili već 337 dana i više od 12.000 ljudskih života. Ne vidim niti jedan razlog da se usvajanje odgodi za iduću godinu, dapače, mi smo uistinu u utrci s vremenom, a s obzirom na nimalo optimistične očekivane učinke pandemije u onkologiji, morali smo strategiju imati još jučer“, poručio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu i voditelj platforme onkologija.hr.

Hrvatska je jedina EU članica koja nema strategiju protiv raka, a u izradi ovog dokumenta sudjelovali su vodeći domaći i strani stručnjaci, uključujući i niz predstavnika pacijenata.

- Zahvaljujući stručnjacima za financiranje u zdravstvu, ova strategija je vrlo detaljno razrađen dokument s definiranim rokovima i financijskim planovima, a nipošto lista želja i baš zato su rokovi iznimno važni. Iskreno se nadam da će predstavnici naše zakonodavne i izvršne vlasti to prepoznati i da će Strategija biti usvojen hitnim postupkom prije blagdanske stanke, kako bi implementacija mogla započeti s prvim danom 2021. To je posebno važno i jer su sredstva za implementaciju osigurana u proračunu za iduće dvije godine - istaknula je Ljiljana Vukota, glavna tajnica SVE za NJU.

Nacionalni strateški okvir protiv raka (NSOPR) 2020-2030. već petu vladu zaredom čeka na usvajanje i početak provedbe, a u tih je 11 godina Hrvatska zbog smrti uzrokovanih onkološkim bolestima izgubila grad veličine Splita. Svake godine ostajemo bez grada poput Virovitice, Metkovića ili Samobora.

Očekujemo od Hrvatskog sabora, svakog od 151 zastupnika koji u ovom trenutku predstavljaju građane Republike Hrvatske, a time i desetke tisuća onih pogođenih rakom, da po hitnom postupku usvoje Nacionalni strateški okvir protiv raka, te svojim glasom postanu zaslužni za barem jednu od 110 tisuća godina ljudskih života, koje bi implementacijom strategije mogle biti spašene.

Komentara 3

MO
montello
20:48 04.12.2020.

zdravsvo u rasulu od 1992

AD
admzaq
15:17 04.12.2020.

Kamo sreće da država nema strategiju samo za to. Ova država nema nikakvih strategija. Mi smo kao brod usred oluje, gdje nas valovi bacaju, a mi se nadamo da nećemo udariti u hird.

DU
Deleted user
15:00 04.12.2020.

Bitno je protiv korone rak je gora pošast hrvatska ima naj gori mortalitet od raka u Europi to sve govori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije