Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlatko Cvrtila

'Ne treba očekivati da će odgovornost priznati čak i oni protiv kojih će biti svi dokazi'

Vlatko Cvrtila
Foto: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
18.07.2014.
u 20:06

Cvrtila smatra da bi ovo mogao biti jedan događaj koji će promijeniti stav i država Europske unije u smislu pojačavanja sankcija prema Rusiji

Stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao pad zrakoplova Malaysia Airlinesa.

Na pitanje je li izglednije da su za rušenje odgovorni proruski separatisti ili Ukrajinci odgovorio je kako je to vrlo teško reći s obzirom na to da "ono naoružanje za koje se pretpostavlja da je korišteno imaju jedni i drugi".

 – Ovdje kada se zaključuje tko bi to mogao napraviti, onda se govori tko bi više dobio ovim slučajem. Zapravo ni jednoj ni drugoj strani u ovome trenutku ne odgovara, a najmanje odgovara Rusiji za koju se smatra da podržava ruske separatiste – kazao je Cvrtila.

Kazao je kako je "teško povjerovati da je netko namjerno srušio avion koji je bio na uobičajenoj ruti letenja i da bi kroz takvo rušenje postigao političke ili vojne ciljeve".

 – Naravno da će biti vrlo teško reći tko je odgovoran u ovoj cijeloj priči tako da će ostati sigurno jedan dio prostora gdje će se s druge strane optuživati za ovaj slučaj – tvrdi Cvrtila.

Istaknuo je kako je ne treba očekivati da će odgovornost priznati čak i oni protiv kojih će biti svi dokazi.

Cvrtila smatra da bi ovo mogao biti jedan događaj koji će promijeniti stav i država Europske unije u smislu pojačavanja sankcija prema Rusiji.

 – Ako bi se utvrdilo i ako bi se kreirao stav da su ti separatisti odgovorni za ovaj događaj, to bi sigurno imalo ozbiljne posljedice za Rusiju. Već vidimo da su reagirale neke države čiji su građani poginuli u tom avionu i da posredno upućuju optužbe na rusku stranu. Meni se čini da će ovaj događaj ipak utjecati i na budućnost ovoga sukoba, u smislu da će svjetska javnost puno više raditi pritisak prema svim stranama u sukobu koje su uključene na različite načine, da se taj sukob privede kraju kroz traženje određenog mirovnog rješenja, odnosno rješenja koje bi dovelo do promjene sadašnjeg stanja koje je ratno – kazao je Cvrtila.

>> Izbezumljena lica rodbine poginulih, sumnja se da je među poginulima 80 djece

Komentara 5

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
08:10 19.07.2014.

Neće biti mirovnog rješenja, ako Ukrajina ostane "moneta za potkusurivanje" Zapada i Rusije u čemu je Zapad pomogao ukrajinske "prosvjednike" na Majdanu da cijelu Ukrajinu prevedu uzapdni tabor, dok je Rusija koristila vojnu silu na tuđem teritoriju koju je silu sama izgradila od svojih i ukrajinskih dobrovoljaca, kako bi dio Ukrajine (Krim i Istočnu Ukrajinu) pripojila sebi. Ako se zapdano djelovanjemože nazvati subverzivnim, rusko djelovanje je prikrivena agresija koja ima za cilj osvajanje teritorija. Mir će se uspostaviti tek kadobje stranezaključe da im se u rat više ne isplati ulagati, ali to još može pričekati. Sjetimo se samo Sjeverne i Južne Koreje!

OD
oltar domovine
21:23 18.07.2014.

Cvrtila smatra da bi ovo mogao biti jedan događaj koji će promijeniti stav i država Europske unije u smislu pojačavanja sankcija prema Rusiji a da ovi nisu to izrezirali gospodine Cvrtila kako bi ostvarili svoje ciljeve i napravili haos us u ukrajini,jer kod zdravog razuma civilni letovi se ne upucuju preko ratnog podrucja!

LU
luftbrenzer
08:15 19.07.2014.

Sada je već sasvim sigurno da je rat u Ukrajini izmakao svakoj kontroli. Očekujem da pravi sukobi tek slijede i da će se buduće žrtve (naravno nedužne) brojiti na tisuće. Tu će se Europa uskoro morati opredijeliti (zauzeti stav) štošto dalje, jer mlaki odgovori zanemarujućim sankcijama Rusiji ne će moći još dugo piti vodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije