Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ne propustite legendarni Šenoin roman u stripu!

Seljačka buna
Foto: VL
1/3
PR
Autor
PR članak
02.03.2013.
u 07:00

Na svim kioscima potražite „Seljačku bunu“, ekskluzivnu strip adaptaciju velikog Šenoinog romana!

Jeste li spremni za velike bitke? Ne propustite jedinstvenu priliku i pribavite svoj primjerak jedinstvenog strip albuma nastalog prema velikom romanu Augusta Šenoe! Kroz nevjerojatno vjerne i precizne ilustracije našeg cijenjenog umjetnika Željka Lordanića, doznajte kako je „seljački kralj“ i najveći narodni junak u Hrvata, Matija Gubec, poveo zagorske seljake u neustrašivu borbu protiv izrabljivanja, u borbu za slobodu i „staru pravicu““! Ova velika bitka ostala je upamćena kao legendarna Seljačka buna, buna koja je njenog glavnog junaka pretvorila u legendu koja se prenosi s generacije na generaciju, ostavljajući tako neizbrisiv pečat u našoj povijesti.

Po Gupcu nazive nose ulice, trgovi, kulturno-umjetnička društva, škole, podizani su spomenici, biste, Ivo Lothka-Kalinski skladao je operu „Matija Gubec“, i prva hrvatska rock opera jest o njemu („Gubec-beg“), sliku o njemu napravio je veliki hrvatski slikar Oton Iveković, izdavane su poštanske marke s njegovim likom…

Šenoin slavni roman i sam lik Matije Gupca nadahnuo je brojne umjetnike da ovjekovječe slavnu bitku na svoj, specifičan način te tako pruže svoj doprinos ovom važnom događaju hrvatske povijesti. Za umjetnost stripa burna hrvatska povijest posebno je zanimljiv materijali i poticaj za stvaralaštvo. Šenoina djela inspirirala su za svoje stripove Andriju Maurovića, Alberta Kinerta, Radovana Devlića, Mladena Trnskoga... i Željka Lordanića. Upravo je ovaj potonji bio najuporniji pronositelj Šenoina pera u umjetnost stripa. „Branka“, „Zlatarevo zlato“ i prije svih „Seljačka buna“, uzbudljive su ilustrirane povijesne priče pedantne dramaturgije, bogate scenografijom, kostimografijom i karakterno zanimljivim junacima.

Još jedna zanimljivost po kojoj je Lordanić poznat jest činjenica da za likove iz svojih stripova kao modele koristi svoje prijatelje i poznanike – tako je crtajući Matiju Gupca koristio svoj lik.

Roman „Seljačka buna“ uvršten je i u službenu literaturu za lektiru. Stoga je ova knjiga u stripu namijenjena i svim školarcima koji žele upoznati junake naše povijesti na zanimljiv i dinamičan način! No, „Seljačkoj buni“ zasigurno neće odoljeti niti nešto stariji kolekcionari i zaljubljenici u strip. Ne propustite pribaviti svoj primjerak „Seljačke bune“ po cijeni od samo 8 kuna, uz kupnju Večernjeg lista! Dakle, Večernji list + Seljačka buna = 15 kuna!

*Knjiga je dostupna i na našem webshopu vecernjishop.hr

Posjetite i našu Facebook stranicu Večernji Shop

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?