Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne prisiljavajte nas da dva puta polažemo maturu, izići ćemo na ulice

Znakovito, i prije dvije godine prosvjed se najavljivao upravo preko Facebooka. Jedino što su tadašnji prosvjednici bili srednjoškolci koji nisu pristali biti "pokusni kunići aljkavom" projektu državne mature.
08. veljače 2010. u 18:45 2 komentara 229 prikaza
maturanti
Foto: Davor Puklavec / 24 sata

Zbog državne mature zagrebačkim se ulicama već jednom prosvjedovalo. Dvije godine poslije povijest bi se mogla ponoviti.

Najava na Facebooku
Najavljuju to članovi grupe na Facebooku nazvane "Protiv diskriminacije starijih maturanata" koja je u pet dana otkako je osmišljena okupila više od dvije tisuće nezadovoljnika. Znakovito, i prije dvije godine prosvjed se najavljivao upravo na Facebooku. Jedino što su tadašnji prosvjednici bili srednjoškolci koji nisu pristali biti "pokusni kunići aljkavom" projektu državne mature, a članovi nove grupe osobe su koje su maturirale prije 2010. godine i koje, žele li na fakultet, moraju opet na maturu. No s time se ne mire i traže da se njihova "stara" matura prizna pri upisu na fakultet te da se za njih organiziraju prijamni ispit.

– S istim ciljem od idućeg tjedna počinjemo potpisivati peticiju koju ćemo, kad skupimo oko 10 tisuća potpisa, predati Ministarstvu obrazovanja i inzistirati na razgovoru – kaže Marin Bakša, organizator akcije. Stariji maturanti ljute se i što su pojedini fakulteti onima koji su maturirali prije 31. siječnja 2010. godine i koji ove godine žele na fakultet odlučili izići u susret. Oni ne moraju na maturu već na razgovor u kojem će fakultet odrediti hoće li kandidata primiti ili ne.

Lakše nego na prijamnim
No ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Goran Sirovatka tvrdi da će takvu praksu imati samo veleučilišta. Također smatra da su "stari" maturanti u boljem položaju nego sadašnji jer, žele li na fakultet, moraju položiti samo one ispite na maturi koje će fakultet bodovati.

– Osim toga, ispiti na maturi lakši su od nekadašnjih prijamnih ispita – objašnjava Sirovatka.

Obmana na ADU: Mjesecima su nas uvjeravali da matura ne donosi bodove
Skupina starijih maturanata koja se ove godine želi upisati na Akademiju dramskih umjetnosti tvrdi da su im na fakultetu mjesecima govorili da ne moraju na maturu jer ona ne znači prednost pri upisu. Prije nekoliko dana dogodio se obrat.

- Rekli su nam da osobe s položenom državnom maturom mogu osvojiti 1000 bodova, a oni bez 900. Nije mala razlika pa smo odlučili polagati maturu, ali istekao je rok prijave. Tek kada smo napisali pismo i priprijetili medijima dopustili su nam da se naknadno prijavimo - kaže I. J. (podaci poznati redakciji), studentica Filozofskog fakulteta koja želi studirati i filmsku i TV režiju.

32129 - Toliko će učenika završnih razr

32129 - Toliko će učenika završnih razreda gimnazija i strukovnih srednjih škola od veljače do svibnja polagati ispite državne mature 5933 - Toliko se starijih maturanata, odnosno onih koji su maturirali prije 2010. godine prijavilo da želi polagati ispite državne mature.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • -obrisani-:

    neznam tko manipulira ovim srednjoškolcima i naravno da oni neznaju prosuditi što bi i kamo bi , pa pogledajte samo transparent na slici i sve će vam biti jasno NISU ZNALI NI NAPISATI ŠTO i vjerojatno je to razlog \"neučenje\" ... prikaži još! s čime i ja imam problem tj. moja djeca , jer vjerujte onaj tko uči njemu je svejedno dali je ovakav ili onakav zakon , a ova matura je dobra stvar jer matura kao matura morate je polagati i konačno svi imaju ista pitanja i svi su ravnopravni i kada položite tu maturu nemorate polagati prijemni ispit koji često može biti razlog nestudiranja i netko tko je prenio više bodova iz srednje škole ima veću šansu za studij što nije vjerojatno u redu, jer kontinuirana trojka ili četvorka vrlo često je i siguran završeni fakultet, dakle na državnoj maturi više općih pitanja- normalnija pitanja-pitanja iz potrebnih disciplina itd.

  • lukačević:

    A da netko konačno njima objasni da oni nisu Ti koji postavljaju uvjete ???????