Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasna igra

Ne plaši ih strujni udar – žarulje u tramvajima čuvaju željezne mreže

tramvaj
09.02.2011.
u 16:09

Ne shvaćaju da žarulje rade na 600 volti i da netko od putnika može stradati ako dođe u kontakt sa strujom, kaže GPP-ov tehnolog Ivica Barić

Nikako da stanu na kraj vandalima u osječkom gradskom prijevozu. Koliko god se trudili, destruktivni putnici su uvijek u prednosti - kidaju rukohvate, šaraju po sjedalicama, pale ih i režu, a sad su se okomili na žarulje u tramvajima.

Izum iz garaže

- Ti su tramvaji 30 do 40 godina vozili po Njemačkoj i Zagrebu i nikada se u njima nisu razbijale žarulje sve dok nisu stigli u Osijek - kaže GPP-ov tehnolog Ivica Barić.

Zbog sigurnosti putnika odlučili su onemogućiti njihovo uništavanje. Na žarulje će, naime, postaviti zaštitnu mrežicu izrađenu od željezne žice koju su djelatnici osječkog javnog prijevoznika sami izumili.

- Znalo se dogoditi da razbiju žarulju koja onda zapali strop na tramvaju pa nam nastane velika šteta. Ni ne shvaćaju da te žarulje rade na 600 volti i ukoliko netko zbog nečijeg uništavanja dođe u kontakt sa strujom može nastradati. Sa ovom zaštitnom mrežicom valjda neće moći doći do žarulje pa tako neće biti ni moguće opasnosti - dodaje Barić.

No, unatoč dosjetljivosti, vandali su, priznaju u GPP-u, uvijek korak ispred.

- Ne prođe ni dan, a da ne zabilježimo novu štetu u vozilima. Šutimo i popravljamo. Jednom nam je jedan od njih svaki dan pisao markerom po stropu tramvaja, a kako je on pisao tako smo mi prali. Na kraju nam je ostavio poruku da mu ponestaje boje u flomasteru pa da će morati prijeći na sprej - kaže Barić. Pomoći, kaže, nema. - Najgore je kad krene školska godina pa se klinci žele dokazivati jedni pred drugima. Onda je u skupini najveći frajer onaj koji nešto uništi. Najbolje je i ne žaliti se previše jer što mi više “kukamo” to će oni više uništavati - kaže Barić.

Za rukohvate 150.000 kn

Što najviše stradava u tramvajima ni sam ne zna. - Evo baš mijenjamo rukohvate za koje smo morali izdvojiti čak 150.000 kuna. Puno je to novaca pogotovo jer neke dijelove moramo i uvoziti iz Češke. Da ne pričam koliko je sjedalica isječeno, ispisano flomasterima, zapaljeno upaljačima... - nabraja Barić.

Financijska sredstva za popravke su im ograničena pa se snalaze na sve moguće načine.

- Uvijek imamo ideju kako nešto popraviti, imamo vlastite tapetare, materijale, a nove naručujemo samo one predmete koje mi ne možemo stvoriti - dodaje.

Ključne riječi

Komentara 4

CV
cvijece
01:16 10.02.2011.

Tramvaj u Grazu,Beču -čist,uredan,tih,miriše,vožnja - jedna divota.Zar tamo nema vandala ?

VI
Vito
06:42 10.02.2011.

Tipično ponašanje mladih koje ne kontrolira roditelj, a donositelj zakona ga brani. To odgovara apartčikima koji na taj način vladaju. Što više teroriziranja \"običnih\" huligana, to jači birokratski aparat. \"Djeci\" više ne možeš \"stati na kraj\", jer te mogu strpatiati u zatvor dok braniš svoje vlasništvo. Evo, čak i ubojice puštaju na slobodu kao pomoć pri vladanju. Što očekivati od djece kad se jednako tako ponašaju i apartčiki?

MA
Macaktom
11:45 10.02.2011.

budala ima svuda jedino uvođenjem kamera se može uvesti nekog reda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije