Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Plenković:

'Ne osjećam se odgovornim zbog Kuščevića, s Pupovcem ću razgovarati'

Andrej Plenković na 40. sjednici Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/7
02.09.2019.
u 19:51

Plačljivko opet plače, a njegov SDP godinama samo ponavlja mantru da smo mi iz HDZ-a lopovi ili korumpirani, a uz to forsiraju i ideološke teme. Tu su im jedine teme o kojima pričaju, komentirao je Plenković izjavu Gordana Marasa

Ne, nimalo se ne osjećam odgovornim zbog bivšeg ministra Lovre Kuščevića  – kazao je premijer Andrej Plenković koji je danas održao sastanak sa strančkim kolegama iz HDZ-a Karlovačke županije nakon čega je obišao Obrtnički i Poljoprivredni sajam, te ostale lokacije održavanja Dana piva u Karlovcu.

Prije sastanka komentirao je novinarima izjavu SDP-ovog zastupnika Gordana Marasa koji je rekao da je skidanje imuniteta i čitava afera L. Kuščevića itekako premijerova odgovornost, obzirom da je dva mjeseca prije izbijanja afere rekao da problema nema, a sada se vodi istraga protiv njegovog ministra.

– Plačljivko opet plače, a njegov SDP godinama samo ponavlja mantru da smo mi iz HDZ-a lopovi ili korumpirani, a uz to forsiraju i ideološke teme. Tu su im jedine teme o kojima pričaju. No, postignuća njihove Vlade su bila takva da bi bilo bolje da se ne javljaju ni o čemu – kazao je Plenković.

Komentirao je i mogućnost raskidanja koalicije s SDSS-om zbog nedavnih izjava čelnika stranke kako je Hrvatska faktor nestabilnosti regije.

– Razgovarat ćemo. Mi smo imali sastanak s gospodinom Pupovcem, a imat ćemo sastanak ponovno. Suradnja je dogovorena na početku mandata, apstrahirajući ove izjave Pupovca na koje sam jasno reagirao; od izjava koje se odnose na klimu u društvu, zatim koje se tiču uspoređivanja moderne i suverene Hrvatske sa HND, te one o Hrvatskoj kao nekakvom faktoru nestabilnosti u regiji. Niti jedna od tih teza nije točna, iza toga stojim. Naravno, osuđujem sve napade u zadnjih par mjesece,  a posebno  ovog napada u Uzdolju koji je nedopustiv i koji je imao svoj cilj i metu. To je moj stav. Potrebno je da predstavnici manjima u Saboru budu uz parlamentarnu većinu, moj je stav da je tonužno za zdravu političku kulturu da Hrvatskoj koja je 2019. riješila sve svoje nacionalne zadaće; demokraciju, slobodu, neovisnost, mirnu reintergraciju, članstvo u EU,  NATO-u, sve što je relevantno  mi smo kao država riješili i sada je na nama da smireno, trezveno, racionalno, odgovorno uređujemo sve da postane relevantno društvo u kojoj se manjine osjećaju sigurno i dobro. Za Hrvate ne može biti ništa pozitivnije od toga – dodao je Plenković i poručio da nisu u fazi izlaska SDSS-a iz koalicije. .

Upitan je i koliko predsjednica Republike doprinosi atmosferi tolerancije ako čelniku SDSS-a poručuje je da mu je glavni grad Zagreb, a ne Beograd.

– Ne bih rekao da ja moram biti komentator izjava predsjednice. Kazala je što misli o tome – rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali i za komentar oko mogućnosti da se recesije prelije i u Hrvatsku, što je spominjao ministar Horvat.

– Ne znam zašto pokušavate kreirati negativnu atmosferu; od destabilizacije koalicije, do toga da ljude prepadate gospodarskom krizom. Ajmo se fokusirati na činjenice i fakte. Dolazimo na treću godišnjicu pobjede na izborima i sve bitno što smo zacrtali ostvariti smo unatoč svim napadima i destabilizaciji s ljevice i desnice.  Mi smo sada u pripremai ministara i državnih tajnika za predsjedanje EU sa francuskim partrnerima – dodao je premijer.

Kazao je i da je spreman razgovarati sa sindikatima obrazovanja 5. rujna o povećanju plaća.

– Razgovarat ćemo sa svima, uvijek sam za dijalog sa svim sindikatima. No, volio bih da su tri sindikalne središnjice, kada su prikupljale potpise za referendum smišljeno i tendenciozno, orkestrirano baš u tijeku kampanje za EU izbore, rekle da je baš SDP-ova Vlada u kojoj je sjedio 'plačljivko' donijela zakon po kojem bi se 2038. u mirovinu išlo sa 67 godina. Dakle, to moramo jasno govoriti svaki puta kada nam se nameće taj problem koji smo naslijedili od SDP-ove Vlade, a nije rezultat naše reforme – dodao je premijer Plenković. Pohvalio je, pak svoju Vladu, da su povećali mirovine za 12,5 posto u mandatu, izbjegli diskriminaciju umirovljenika i izračunali što je fiskalno održivo pa spustili s 2038. godine na 2033. godinu prag od 67 za odlazak u mirovinu.

Komentara 68

CW
cwed17
19:22 02.09.2019.

Gotov je pupovac vise ga ni njegovi nemogu vidjeti, a kad mu se stisnu zubi bude taj se malo zapito di je

VB
vbn21
19:15 02.09.2019.

Pokazao je da nitko nije nedodirljiv pa ni najblizi suradnici i to je ono sto me izrazito veseli

DU
Deleted user
19:40 02.09.2019.

samo oštro prema plačljivku Marasu - stavi ga gdje mu je i mjesto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije