Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stožerza obranu hrvatskog Vukovara

Ne odustajemo od svojih zahtjeva

tomislav josić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
01.02.2016.
u 14:10

Dodao je i kako se od nove Vlade očekuje iznimna osjetljivost prema najvećim stradalnicima Domovinskog rata i onima koji su svojim životima uzidali temelje stvaranja RH. Osvrnuo se i na zadnju ministarsku Odluku bivšeg ministra Arsena Bauka kojom je srušen vukovarski Statut.

Pozivajući se na broje do sada donesene uredbe i odluke koje su, kako je rečeno,  tijekom proteklih godina išle u korist pripadnika srpske nacionalne manjine Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pozvao je danas Vladu RH na uvođenje Moratorija na uvođenje srpskog jezika i pisma u službenu uporabu u gradu Vukovaru  dok se za to ne steknu uvjeti koji odgovaraju životnim činjenicama i faktičkim okolnostima u gradu Vukovaru, te osjećajima i potrebama hrvatskog naroda.

Pojasnili su to moratorijem koji je Vlada RH donijela na služenje vojske muškaraca srpske nacionalnosti i izučavanje novije hrvatske povijesti učenika srpske nacionalnosti koji su davno istekli ali koji su i da dalje „na snazi“.

– Kako su se mogli abolirati oni koji su rušili ustavno-pravni poredak RH oružanom pobunom predlažemo Vladi RH da donese Odluku o aboliciji 28 procesuiranih osoba za skidanje dvojezičnih ploča s pročelja zgrada u gradu Vukovaru. Od ministra unutarnjih poslova tražimo reviziju postupanja policijskog službenika Saše Sabadoša prema Darku Pajičiću, a od ministra pravosuđa tražimo nadzor nad sudskim procesom pokrenutim protiv Sabadoša kako bi suđenje i presuda bulu u zakonskim i pravnim okvirima, a ne političkim, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić na današnjoj konferenciji za novinare.    

Dodao je i kako se od nove Vlade očekuje iznimna osjetljivost prema najvećim stradalnicima Domovinskog rata i onima koji su svojim životima uzidali temelje stvaranja RH. Osvrnuo se i na zadnju ministarsku Odluku bivšeg ministra Arsena Bauka kojom je srušen vukovarski Statut.

– Bivši ministar uprave, kao ministar tehničke Vlade RH, čekajući punih pet mjeseci od zaprimanja Odluke Gradskog vijeća Grada Vukovara, dana 21. siječnja 2016. godine, kao posljednji očajnički i osvetničko mrziteljski čin u trogodišnjem pokušaju prisilnog nametanja provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina protivno volji većinskog stanovništva grada Vukovara, navedenu Statutarnu odluku revizioniranu od strane eminentnog i priznatog stručnjaka ustavnog prava mijenja na čak 14 stranica jednog dokumenta te ju predaje novooformljenoj Vladi RH na razmatranje, usvajanje, odbacivanje ili traženje ocjene ustavnosti od strane Ustavnog suda, rekao je Josić.

Istakao je i kako su članovi Stožera, zajedno s građanima Vukovara, duboko povrijeđeni Odlukama bivše Vlade te da ne odustaju od svojih dosadašnjih zahtjeva demokratski i pravno dozvoljenim sredstvima.

– Od novoizabrane vlasti, kako Vlade RH tako i sabora RH, resornih ministarstava očekujemo da će isti biti i usvojeni, rekao je Josić. 

>> Evo kako političari i predsjednik Stožera komentiraju prijedlog rektora Borasa o ćirilici

Komentara 8

ZD
zdepar
15:42 01.02.2016.

arsenije bauk na dan rušenja vukovarskog Statuta nije više imao ingerencije za odlučivanje, jer su do tada istekle maximalne 4 godine vlasti, love vas na neznanje

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
16:14 01.02.2016.

Treba skinuti sve ćirilične ploče i zabiti ih Bauku na čelo. Da se malo modernizira.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
17:14 01.02.2016.

Gospodine Josiću, ne dajte se. Ovi, tobože naši, su uvijek bili gori nego crveni kmeri. Jer su samo za svoju rit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije