Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GVU Trojan

Ne nasjedajte: Virus opet napada i traži uplatu 500 kuna

računalo
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
13.12.2013.
u 15:01

U upozorenju se navodi da će se blokada ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala putem kartice PaySafe uplati 500 kuna.

Dobijete li dok pretražujete internet obavijest s logotipom Ministarstva unutarnjih poslova i upozorenjem o blokadi računala zbog činjenja kriminalnih radnji – ne nasjedajte, upozorili su iz PU požeško-slavonske.

U upozorenju se navodi da će se blokada ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala putem kartice PaySafe uplati 500 kuna.

– Svim građanima još jednom skrećemo pozornost da Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, već da se u ovom slučaju radi o računalnom virusu, takozvanom „GVU Trojan“ – kažu u priopćenju.

GVU Trojan prilikom zaraze računala onemogućuje pristup radnoj površini Windows, upravitelju zadataka (task manager), registryju i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pornografija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem kartice PaySafe i da će računalo biti otključano u roku od 72 sata. Policija napominje da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj ili dojaviti na telefon 192.

>> Ne nasjedajte na lažne poruke na Viberu i WhatsAppu!

Komentara 2

TU
tulipan870
19:27 13.12.2013.

Mislim da ovo objašnjenje nije utješno za nas korisnike ,koji to sve skupa skupo plačamo ,a spriječeni smo u tome .Mislim da bih se gospoda trebala potruditi pa dotične ometače ,dobrano kazniti,a ne da mi prijavljujemo jer od toga nema koristi .

BI
bijeliptic
19:43 13.12.2013.

na pamfletu je i josipović na samom vrhu isprintajte to josipovića nema-meni je jasno da nas prisluškuje neko tu napisa ostoja ranko----

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije