Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.06.2016. u 09:00

Postoje stvarni znaci života u regiji koju su mnogi otpisali. Slavonija i Baranja uopće nisu mrtve!

Moja supruga Amerikanka izjavila je da voli Slavoniju. Prije tjedan dana posjetio sam Osijek u pratnji svojeg malog, šesteročlanog plemena. Ondje sam kao panelist sudjelovao na konferenciji o konkurentnosti lokalne samouprave. Konferencija je održana u općini Jagodnjak. Od ukupno 2000 stanovnika, manjine čine 68% populacije, a sama je op- ćina među najsiromašnijima u Hrvatskoj. Jagodnjak nije osobit po svojim problemima – visoka stopa nezaposlenosti, staro stanovništvo, depopulacija, itd. Sve su to simptomi pothlađene ekonomije. Jedinstveni su u svojoj misiji: žele postati konkurentniji umjesto da se zadovoljavaju ostacima. Pogled na raspored otplate nacionalnog duga tijekom idu- ćeg desetljeća otkriva da općina Jagodnjak, kao i ostale općine u sličnoj situaciji, nikad neće dobivati više državne pomoći nego sada.

Upravo suprotno – može se očekivati smanjenje razine državne pomoći tijekom godina. Izuzeci poput sredstava iz fondova EU nisu dovoljni za dugoročne promjene. Možete izgraditi cestu. I školu. Međutim, kad se u roku od tri godine isprazni kasica (a to će se dogoditi), svi će se ponovno žaliti na tešku situaciju. Općina Jagodnjak već se odrekla nekih parafiskalnih nameta za poduzeća kako bi bila privlačnija ulagačima. Sada žele smanjiti lokalne poreze na dohodak, ali već pet mjeseci čekaju na zeleno svjetlo Ministarstva financija. Iskreno, smatram da Jagodnjak pokazuje razinu samostalnosti koja će morati postati standard za sve općine i gradove koji žele uspješno prebroditi nadolaze- ću kreditnu krizu. Cjelokupna politika u konačnici je lokalna.

Nitko osim Hrvata neće spasiti Hrvatsku. Isto tako nitko osim vas i vaših susjeda neće spasiti vašu zajednicu. Ako želimo reducirati problem napuštanja manjih zajednica te opseg lokalne administracije, moramo dati općinama poput Jagodnjaka priliku da se natječu za investicije kako bi osigurale rast i profit. Ali hrvatski sustav nije jedini problem – EU bi mogao postati najveća prepreka za provedbu takvih promjena. Suprotno zdravom razumu, EU preferira i dopušta subvencije za pogođene regije, ali se protivi smanjenju porezne stope u njima. Ovakva sklonost socijalnoj pomo- ći umjesto osiguravanja porezne konkurentnosti dobro objašnjava kontinuirani pad konkurentnosti EU. Hrvatskim su zajednicama potrebna trajnija rješenja od socijalne pomoći. Slavonija i Baranja me impresioniraju. Sada navijam za Jagodnjak, malenu općinu za koju donedavno nisam ni znao. Navijam za vlasnike rustikalnog prenoćišta u kojem je odsjela moja obitelj – riječ je o ljudima koji su uspjeli izgraditi jedno od ugodnijih mjesta koja sam posjetio. Navijam za svog prijatelja, neupitnu zvijezdu svjetske tech-scene, koji je središte svoje međunarodne tvrtke smjestio u Osijek. Postoje stvarni znaci života u regiji koju su mnogi otpisali. Slavonija i Baranja uopće nisu mrtve! Postoji mnogo hrabrih ljudi koji odlučuju ostati u ravnici i ondje grade bolju buduć- nost. Ne boje se izazova i nisu u strahu od globalne konkurencije i odbacivanja propalih političkih i ekonomskih modela. Taj mi je dio Slavonije najdraži.

>> U Irsku lani otišlo 5500 Hrvata: 'Ne pada mi na pamet vraćati se'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije