Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ne možete kod mene na praksu jer ste Ciganke!'

Vlasnica trgovine u Varaždinu odbila primiti na praksu dvije mlade Romkinje. Na sreću, sud je presudio u njihovu korist.
18. travnja 2012. u 15:23 88 komentara 340 prikaza
diskriminacija, okrugli stol (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Prije dvije godine učenicama Gospodarske škole u Varaždinu Lidiji i Željki vlasnica jedne trgovine poručila je "da ih neće primiti na praksu jer su Ciganke"! Tim ponižavajućim riječima, koje vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i bole više od šamara, otpravila je djevojke kao neželjena bića drugog reda, koja nemaju pravo na jednak tretman kao i svi drugi građani samo zato što su Romkinje. Na sreću za društvo, Općinski sud u Varaždinu presudio je da su učenice diskriminirane u području obrazovanja te će im vlasnica trgovine morati isplatit i simboličnu odštetu od 8000 kuna.

Nije lako govoriti o tome

Iako postoji nekoliko presuda Europskog suda za ljudska prava zbog diskriminacije prema romskoj nacionalnoj manjini, ovo je prva nepravomoćna presuda u Hrvatskoj prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije u području obrazovanja, istaknuto je na konferenciji za medije Centra za mirovne studije. Željku, nježnu djevojku koja je 2010. pohađala prvi razred srednje škole, emocije su svladale te je, nakon što je izgovorila: "Ja sam Romkinja, za mene puno znači što smo tužili...", nakratko zašutjela. Vidjelo joj se na licu da joj nije lako govoriti o tome.

– Bila sam tužna. Pomislila sam da bih zbog prakse mogla pasti razred – kazala je. Praksu je odradila kod drugog poslodavca. Lidija Ignac ispričala je kako se osjećala kad je čula da je na praksi ne žele jer je Romkinja:

– Bila sam povrijeđena, tužna. Emocije su me svladale... Jako sam zadovoljna presudom jer znam da to neće pomoći samo nama dvjema nego i drugima – rekla je. Završila je školu i sada traži posao.

Bajro Bajrić iz Udruge Romi za Rome kazao je da napore posebno ulažu da zadrže Romkinje u obrazovnom sustavu, a onda im se pošalje ovakva poruka: "Vi ste različiti, što ćete vi s nama"! Zapitao se kako će se zaposliti ako im se zbog predrasuda ne dopušta da se obrazuju.

Predrasude građana

Tena Šimonović iz Ureda pučkog pravobranitelja ističe da se, prema podacima iz 2011., svaka treća pritužba odnosi na diskriminaciju zbog etničke, nacionalne i rasne pripadnosti. Četvrtina građana ima predrasuda prema ljudima po toj osnovi te zbog drukčije seksualne orijentacije. Iako je diskriminacija kažnjiva. – Poslodavci, osobito privatnici, često nisu svjesni zabrane diskriminacije i da ne mogu reći: "Tebe hoću, tebe neću zaposliti jer si Romkinja ili si druge vjere, jer si star ili mlad – kaže Šimonović.

Elipso

  • -obrisani-:

    nemate vi pojma šta su romi i njihova prava proterani sa kosova došli u novi sad.....struja,voda,školarina,dečiji dodatak,socijalno,pravo prečeg zaposlenja,besplatan fakultet,knjige i džeparac,na zimu po 10 m2 drva do pred kuću,televizija i radio na romskom i još se bune....ugrožena im ljudska prava

  • doktorica:

    pa ne primaju ni Hrvatice...