Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virtualni svijet

Ne možete bez Facebooka niti jedan dan? Onda ste ovisni!

racunala
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
08.12.2011.
u 11:00

Može li netko imati pet tisuća prijatelja i jesu li to doista osobe u koje možete imati povjerenja – trebaju se zapitati korisnici

Ako sam u kazni i ne smijem van zašto bi mi ta večer propala. Otići ću na Facebook, ‘prikačiti’ nekoliko prijatelja i komunicirat ćemo o aktualnim događanjima. Zašto bih u to vrijeme radila nešto za školu, kada sam tome ionako dovoljno posvećena ili radila nešto za sebe.

Baš to me ispunjava i veseli – objašnjava karlovačka gimnazijalka Ela zašto joj samo sat vremena na računalu nije dovoljno. S njome su slažu i mnogi drugi karlovački učenici.

Koliko su mladi podložni najnovijim tehnologijama i virtualnom svijetu pokazano je na zanimljivoj parlaonici u Centru za mlade Grabrik na kojoj su uz Gimnaziju Karlovac sudjelovali i učenici Trgovačko-ugostiteljske škole, Centra za odgoj i članovi grupe Kreatori. Iako je većina odmah odgovorila da nije ovisna o društvenim mrežama, priznali su da im u dopisivanju, igranju, komunikaciji s nekoliko prijatelja istovremeno putem računala ili mobitela, znaju svakodnevno proći i sati. Osim, ako im roditelji ne odrede drugačije.

 Ne znate tko su ti ljudi

 – Otuđenost je glavni razlog zbog kojeg kritiziraju društvene mreže. Postavlja se i pitanje može li netko imati pet tisuća prijatelja i jesu li to osobe u koje možete imati povjerenja. Vrlo uznemirava i to što zapravo ne znate tko su vam svi ti prijatelji, a oni bez problema proučavaju vaše profile, gledaju slike... Samo jedan dan dovoljan je da provjerite jeste li ovisni o društvenim mrežama – napominje karlovački psiholog Ivan Sušanj.

 Istraživanje u školama

 Kako je radio u osnovnoj školi, upozorava i na primjere kada nakon prekida veze djevojke i mladići iz osvete objavljuju neprimjerene fotografije što može dovesti do neželjenih posljedica. Međutim, o svemu tome malo razmišljaju. Kako je riječ o novoj ovisnosti, ali nažalost sve učestalijoj, planira se provesti istraživanje u osnovnim i srednjim školama grada Karlovca i Karlovačke županije da bi se doznalo koliko su djeca i mladi ovisni o društvenim mrežama, internetu, videoigrama i drugom.

 Želi se također omogućiti i savjetovanje za djecu i roditelje vezano za prepoznavanje problema i njegovo rješavanje, ali i u cilju preventivnog djelovanja.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar gulag
gulag
21:02 08.12.2011.

Facebook prijateljstva nisu \"živa\" prijateljstva, nego kontakti na mreži. To bi taj psiholog morao znati.

LI
liliZG
11:56 09.12.2011.

gulag....................naravno da je to tako kao što kažeš,ali najvažnije je pitanje da li ti ljudi koji imaju 5000 facebook prijatelja su toga svjesni, ili stvarno misle da su im to pravi frendovi........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije