Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi mladima: Međimurski srednjoškolci o ovisnostima

Ne možeš naručiti sok u društvu koje pije jer ćeš biti manje vrijedan

mladi alkohol
Ivica Galović
09.12.2009.
u 17:12

U našem razredu od 25 učenika puši njih 80 posto, a piju gotovo svi. Zna se u kojoj trgovini možeš kupiti alkohol i cigarete, kaže učenica Jelena Raif.

- U našem razredu od 25 učenika puši njih 80 posto, a piju svi. Ne, čekajte! Jedna učenica ne pije, znači nije sto posto. Napišite da nas pije 90 posto - kaže Jelena Raif, učenica drugog razreda Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu, dok sjedi s prijateljicama na stolu ispred ulaza u dvoranu u kojoj je jučer u povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti održana priredba pod nazivom “Mladi mladima”.

Pivo i bambus skupi
Jelena je bez “dlake na jeziku” progovorila o dostupnosti alkohola i cigareta maloljetnicima.

- Zna se točno u kojoj trgovini i kafiću možeš kupiti alkoholna pića i cigarete. Kupiti se mogu i u kiosku. Mladi piju uglavnom vikendom, ali zalomi se i preko tjedna - kaže Jelena.

Među djevojkama su najpopularnija žestoka pića poput votke s voćnim okusima. Pivo i bambus rijetko se piju jer su skupi i ne “udaraju u glavu” tako brzo kao žestice.

Na pitanje zašto mladi piju, Jelena i prijateljice kažu da su glavni razlozi problemi u školi i u obitelji.

- Ako si u društvu koje pije, ne možeš naručiti sok ili kavu jer ćeš ispasti manje vrijedan. Djevojke piju ako ih ostavi dečko, ako ih doma gnjave roditelji ili ako imaju problema s učenjem. Pije se i zbog samosažalijevanja, osjećaja da ne vrijedimo dovoljno - kaže.

Roditelji, kaže, znaju da piju, no osim primjedbi poput “čemu pijača?” ili “kaj se ne možete drukčije zabaviti?”, nema većih posljedica.

Ne želim postati ovisnik
Priredbu “Mladi mladima” organiziralo je Povjerenstvo za suzbijanje zloporabe opojnih sredstava Međimurske županije. Učenicima međimurskih osnovnih i srednjih škola na priredbi su se obratiti uspješni mladi srednjoškolci i sportaši.

- Bavim se karateom jer ne želim gubiti vrijeme u kafićima i postati ovisnik - kazao je Nikola Horvat, učenik 3. razreda Srednje škole Prelog.

Gimnazijalac Benjamin Ignac, pobjednik na županijskim i državnim natjecanjima iz geografije, poručio je mladima da se drže dalje od alkohola, cigareta i droga. O opasnostima koje donosi ovisnost govorio je, uz ostale, i srebrni olimpijac Filip Ude. O štetnosti pušenja govorili su mladi edukatori iz Osnovne škole Kuršanec, koji su upozorili da duhanski dim sadrži više od 4000 štetnih kemijskih sastojaka. Najpoznatiji među njima, nikotin, izaziva pušačku ovisnost. Učenici Osnovne škole Donja Dubrava govorili su o ovisnosti o alkoholu i njegovim posljedicama za zdravlje i obitelj.

Ključne riječi

Komentara 3

HS
H.S.S.-Seljacka Buna
22:47 09.12.2009.

Dakle Roditelji davaju djeci novac da kupuju pice cigarete itd.! Neodgovornost roditelja za opijanje i pusenje . Ti skolarci nemaju dovoljno naobrazbe jer trose novac za pice i cigarete umjesto za drugo stoje nuznije od pica i cigareta. Misljenje mladicaigareta. Misljenje mladica dasu vazniji i ozbiljniji ako piju i puse je stara bolest mladih po cijelom svijetu pase netrebamo tome cuditi . Roditelji bi trebali voditi vise racuna o tome da djeca ili bolje receno mladici koji nisu postali punoljetni nedobivaju financijsku pomoc za kupovinu pica i cigareta. Po izgledu je da nije tako lose kad se ima dovoljno novca za ovaj luksuz za mladez koja pije i pusi prije vremena mislim prije punoljetnosti .

OB
-obrisani-
09:27 10.12.2009.

Hm, tu fazu \"razvoja\" smo vise-manje svi prosli, ne?! OK, u vrijeme kad sam ja bio klinac u tim godinama uglavnom su cugali decki i to uglavnom kad se islo van ili kad smo se sastali kod nekog doma. Zenske su bile malo suzdrzljivije ali zato smo svi pusili ko Hrvati :-). I sta sad? To je faza koja te prodje ak si normalan i ak imas normalnu pozadinu (familiju bez problema, dobar ucenik itd.). Ak zaglibis u tome postajes propalica, alkoholicar i loser, ak si kak treba, najkasnije se spametis kad se vratis iz vojske. Kod mladih je tak da se oni u toj fazi moraju dokazivat i to svojim vrsnjacima i istomisljenicima, hehe! Zato im i ne mozes nist savjetovat jer ionak nemas pojma...pamet dolazi sa godinama, pozdrav!

RA
rackizel
09:55 10.12.2009.

Nije niti čudo kad niti zakonodavci nisu školovani. Umjesto da zabrane kupovinu, oni zabranjuju prodaju, što svi trgovci poštiju nezapošljavanjem maloljetnih osoba u prodavaonicama alkoholnih i duhanskih proizvoda. Kakve veze ima dostupnost alkohola i cigareta maloljetnicima s bilo čim? Roditelji nisu u stanju djetetu objasniti da se vrijednost ne mjeri pijanstvom i pušenjem. Žalosno. Nisu čak u stanju djetetu objasniti što znači kao ljudsko biće. Kako će onda objasniti da kao potrošač ne vrijedi više? A državi je u interesu da djeca piju i puše, jer od alkohola i cigareta država ubire najviše novaca. jadranka Kosor ne bi bila dobro odjevena kad ne bi dobivala novac izravno od pijanaca i cigaretnog dima. Zbog toga se i mora plaćati školovanje. da bi oni s manjim primanjima manje naučili, a ujedno više trošili na alkohol, duhan i kladionice. Neškolovanim narodom lakše je vladati. Što dokazuju sebastijan, biti-tartuf svojim komentarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije