Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sir i vrhnje

Ne možemo si priuštiti hladnjak dug dva metra za 18.000 kuna

'04.10.2010. Cakovec, Mjesto na Cakoveckoj trznici gdje se prodaju mlijecni proizvodi Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
05.10.2010.
u 15:40

Mi stariji maknut ćemo se s tržnica, a mladi će izgubiti volju da se uopće više bave poljoprivredom, ističe Barbara Bistrović iz Okruglog Vrha

Ne znam kaj bu s nama! Na tržnici prodajem već 30 godina i nikad nije bilo nikakvih problema. Imam svoj stol za povrće, a usput prodajem i sir, vrhnje i mlijeko. Ne stoje dugo na stolu, jer ih kupci za čas sve pokupe, kaže Ana Tkalčec (74) iz Ivanovca, koja se našla među stotinama hrvatskih kumica s placa koje moraju nabaviti hladnjake žele li i dalje prodavati mliječne proizvode.

Na čakovečkoj tržnici nedavno je ograđen dio na kojem se prodaju takvi proizvodi. Poslovođa Zvonimir Kovač kaže da su u njoj ljetne temperature od osam do 12, a zimske od četiri do osam stupnjeva.

– Hladnjak ima samo jedna prodavačica, i to svoj privatni, a ostalih pet ga nema. Vidjet ćemo hoće li inspektori inzistirati na tome da se moraju postaviti. Treba znati da jedan novi hladnjak dug dva metra stoji oko 18.000 kn, a jedan mogu koristiti samo dvije prodavačice. To znači da bi nam trebala tri hladnjaka, što je gotovo 60.000 kn. Trošit će se i više struje – kaže Kovač. Najviše žena dolazi srijedom i subotom. Među njima je i Barbara Bistrović iz Okruglog Vrha. Umirovljenica je, kao i njezin suprug, a sir i vrhnje, od mlijeka triju krava, prodaju da bi 'pokrpali' male mirovine.

– Nema druge nego da se sve žene okupimo na tržnici i razgovaramo s Čakomom. Mislim da nije nikome u interesu otjerati nas zbog hladnjaka. Takvi propisi mogu donijeti samo zlo. Mi stariji maknut ćemo se s tržnica, a mladi će izgubiti volju da se uopće više bave poljoprivredom – kaže B. Bistrović. Za metar stola u zatvorenom dijelu tržnice plaća 100 kn mjesečno. Dolazi dva puta na tjedan. – Sve kaj nam slučajno ostane neprodano, mi to nosimo doma. Uvijek dolazimo s friškim sirom.

Frižidere si ne možemo priuštiti, a ako ih kupi Čakom i poveća nam placarinu, pitanje je hoće li nam se uopće isplatiti dolaziti u Čakovec – računa Barbara. Ana Tkalčec sir prodaje na otvorenom i plaća 15 do 20 kn po danu. Nije spremna seliti se u zatvoreni dio i investirati u kupnju hladnjaka. – Nikak to bez kredita ne bih mogla isplatiti! A koja bu mi to banka dala kredita u ovim godinama? – ljuti se.

 Varaždinski plac

Na Varaždinskom placu već sedam godina imamo Mliječnu hižu u kojoj kumice prodaju sir, vrhnje i jaja, rekao je Predrag Ciglar, direktor tržnice, dodajući da je kod preuređenja tržnice to napravljeno po europskim standardima.

U njoj je gotovo svakodnevno tridesetak kumica koje svoje domaće proizvode nude u prostoru u kojem je stalna temperatura od 15 do 20 stupnjeva.

– Sanitarna inspekcija redovno dolazi u kontrole i zasad nije bilo nikakvih problema, pa se nadamo da će tako i ostati – objasnio je Ciglar. Ukoliko bi ipak trebali kupovati nove hladnjake, direktor kaže da ne zna što će biti, jer novca nema, a i ne vidi kako bi se to organiziralo. (jm/VLM)

Ključne riječi

Komentara 3

KR
Kronika
18:37 06.10.2010.

Tržnica u Čakovcu je prava slika foteljaša koji sjede u Gradskoj upravi i pljačkaju narod. To je grupa nesposobnjakoviča, vucibatina i neradnika koji su uništili naš lijepi Čakovec i iz njega napravili balkansko varoš. Fuj, smrdite.

CA
ck_anonimus
11:34 06.10.2010.

to ruglo od čk placa ionak treba zatvoriti .. davno je već trebalo modernizirati plac ali ko bi se toga zmislil ??

KR
krka
11:51 06.10.2010.

Ako tržnica iznajmljuje prostor za prodaju proizvoda onda je dužna osigurati i zakonom propisane sanitarne uvjete. Iznajmiti će svaki i platiti, naravno tko živi od proizvodnje i prodaje, ako mu je to u interesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije