Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIKA
Povratak na članak

Ne možemo povijest prepustiti samo povjesničarima kad su i oni podijeljeni na 'ustaše' i 'partizane'

Najutjecajniji hrvatski povjesničari dolaze iz dviju institucija: desničari su se “utaborili” u Hrvatskom institutu za povijest, a njihov antipod na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Komentari 24

Avatar abakus
abakus
07:25 23.02.2016.

Povijest pripada svima nama a ne samo povjesničarima, no problem s poviješću (ili nekim povijesnim razdobljem) nastaje onog trenutka kad određena društvena skupina uoči mogućnost da svojom interpretacijom povijesti izvuče neku materijalnu korist za sebe, svoju ideologiju i svoju poziciju u društvu. Činjenica je da mediji imaju vrlu jaku ulogu u društvu, te time i ulogu u krivoj interpretaciji tj. falsificiranju povijesti. Stoga je potrebno jako nadzirati i upozoravati na sve takve pokušaje. I učinit ću to odmah i ja: Bez ikakve daljnje analize ovog članka, prvo što se uoči kad ga čovjek otvor dvije su fotografije. Na jednoj je tito, na drugoj Tuđman, oba predstavnici svoga povijesnog razdoblja: tito svoga totalitarnog režima opterećenog zločinima koji kod nas nisu nikad uistinu osuđeni, a Tuđman vremena u kojem smo se odličili za samostalnu i demokratsku Hrvatsku, našli se u situaciji da se moramo braniti pred velikosrpskom agresijom i obranili se od nje. Kakve su te dvije fotografije? tito je na svojoj mladić, uniforma je tu, zategnute crte lica, oštar profil vođe i ratnika. Dakle, sugerira se pozitivan lik. Tuđman je na slici kao već stariji čovjek, malo ovješenog lica od moždanog udara, izmoren, fotografiran sprijeda. Dakle, sugerira se negativniji lik. Treba li išta više reći o ovom tekstu i nakani s kojom je pisan? Mislim da ne treba.

VL
BA
bakulušić
18:42 23.02.2016.

Davno je jedan francuski književnik rekao da postoje dvije povijesti. Jedna koja se poučava u školi i druga koja se šapuće kod kuće. Hrvatska je na putu da povijest postane jedna, jedinstvena. Barem ona koja se odnosi na Hrvatsku i razdoblje Drugog svjetskog rata i poraća. Jedan od osnovnih uvijete je otvaranje arhiva i dostupnost povijesne građe. Tada će u vodu pasti povijest temeljena na junačkim pričama Mirka i Slavka i "dva proverena i pouzdana svedoka". Filozofski fakultet i njegovi znalci će se morati zamisliti i razmisliti hoće li i dalje ugled ustanove jeftino prodavati ili će se okrenuti, licem u lice, istini i držati se dokaza. Mnogima će biti neugodno i nadam se da ćemo dočekati te dane. Radi Hrvatske i nas samih.

VL
DU
Deleted user
10:44 08.09.2019.

Hrvatsku povijest kao ratna istrazivanja moraju pisati strani neovisni povjesničari kao i straživači a ne jedna indoktrirana jugo strana.

VL
Avatar deziderij
deziderij
10:26 23.02.2016.

Meni se čini kako mi nismo odmakli ni od stoljeća sedmog a kamo li od ustaša i partizana. Plemensko-balkansko ponašanje i vladanje je naša svakodnevnica zbog koje smo tu gdje smo - u dreku do vrata. Daleko smo mi od prave države i još dalje od pravne. S ovakvima na vlasti i narodom koji ne vidi dalje od svoga nosa ja ne vidim ni S od svjetlije budućnosti. Sve radimo naopako i nekako mi se čini i namjerno. Netko i(li) neki nastoje nas dovesti na prosijački štap ( a taj štap nam je na dohvat ruke ) i kupiti lijepu našu za jedan euro i kad o tome razmišljam mislim da nismo ni zaslužili ništa bolje. Hrvati su kroz povijest uvijek bili dobre sluge i nikakvi gospodari a šansa koju smo imali, da budemo svoji na svome ( donekle je imamo još ) čini mi se da će biti prokockana. Tako se potvrđuje ona stara da Hrvat nema većeg neprijatelja od Hrvata a "hrvatine" na vlasti to zorno i pokazuju i dokazuju.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.