Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponovo sukob u Vrgorcu

Ne donesu li proračun, opet novi izbori

Rudolf Grljušić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
27.03.2016.
u 09:00

Značit će to da se u mandatu po treći put bira gradonačelnik

Vrgorac je, izgleda, opet pred novim izborima.

Ako do 31. ožujka Gradsko vijeće ne donese proračun za 2016., Vrgorčani će i ovoga ljeta birati gradonačelnika i članove Gradskog vijeća.

Suradnja oporbe

Sudeći po uzavreloj političkoj situaciji u gradu u kojemu je gradonačelnik Rudolf Grljušić iz HDZ-a, a Ante Pranić iz Nezavisne liste mladih predsjednik Gradskog vijeća i vođa vrgoračke oporbe koja ima većinu u vijeću, teško je vjerovati da će se usuglasiti do srijede, 30. ožujka, za kada je sazvana sjednica. – Od 7. kolovoza 2015., kada je Grljušić postao gradonačelnik, do danas nije protokoliran nijedan akt ni dokument osim prijedloga proračuna za koji se nije s nama konzultirao iako je znao da nema većinu. Stavili smo amandmane i potpisali sporazum da će se pokrenuti reforme koje nisu ništa posebno, već ono što je i sam obećavao u predizbornoj kampanji. Vrijeme je prolazilo, on nije reagirao na moje pozive na sastanke i poziva nas tek prije 10 dana. Nisu bili sposobni ništa učiniti u 226 dana, a sada sazivaju alibi sastanak. Ne, hvala! – kaže Ante Pranić.

Istodobno, vrgorački SDP i njegov predsjednik Rade Bobanac traže da Grljušić i njegov zamjenik Zdravko Primorac podnesu ostavke. U tom slučaju SDP će podržati proračun. U znak dobre volje HDZ-u nude mjesto predsjednika Gradskog vijeća. Kada bi se to dogodilo, izbori bi se održali samo za gradonačelnika, a ne i za Gradsko vijeće.

– Takvim rješenjem proračun bi se izglasao, svi projekti bi se realizirali, a povjerenik Vlade bi se pobrinuo za funkcioniranje Grada iz ovlasti gradonačelnika do održavanja izvanrednih izbora za gradonačelnika za par mjeseci. SDP tom odlukom inzistira na političkoj odgovornosti za obećano, a neizvršeno – poručio je predsjednik vrgoračkog SDP-a Rade Bobanac. Taj je prijedlog podržala i Nezavisna lista mladih.

“Nismo smetnja”

– HDZ, koji provocira nove izbore, želi na nas svaliti odgovornost i prijeti da će nam propasti novac za projekte. Riječ je o županijskim sredstvima i neće propasti ni ako se proračun donese u srpnju, ali želimo pokazati da nismo smetnja. Ako usvojimo proračun i ne raspusti se Gradsko vijeće možemo povući sredstva. Naravno, uvjet je odlazak Grljušića, iako je on zapravo marioneta. Ne može napraviti ništa. Okružen je starim HDZ-ovim kadrom bivšeg gradonačelnika Matkovića – kaže Pranić.

Komentar smo tražili i od Rudolfa Grljušića, ali nije se javio. Izabran je u kolovozu prošle godine, nakon što nije usvojen proračun za 2015. njegova prethodnika i stranačkog kolege Borislava Matkovića. A Matković je godinu dana ranije izgubio kontrolu nad Gradskim vijećem koje je raspušteno i krajem 2014. izabrano je novo, u kojem je glavnu ulogu igrala Nezavisna lista mladih. Komplicirano, ali u svakom slučaju, ne usvoje li proračun, Vrgorčani će ovoga ljeta treći put birati gradonačelnika u jednom mandatu.

>>Vrgorac izbjegao nove izbore, prihvaćena odluka o privremenom financiranju

>>Vrgorac: SDP i HDZ se udružili protiv Nezavisne liste mladih

Komentara 4

DI
digi
16:08 27.03.2016.

Gospodo i Vrgorca, vi ste svi jedno drustvohohstaplera, politickih nitkova koji sve cine da svoj narod dovede u svadju, drustvo koje taj jadni narod placa! Proracun se ne prihvaca jer dolazi od nekog, ako taj isti dode od drugog onda se prihvaca!? Vi mislite da ljuvi u Vrgorcu to ne znaju i ne vide? I te kako vide i znaju, ceka se samo trenutak kad ce narod sam i bez vas odlucivati!!!

Avatar maraaa
maraaa
08:13 28.03.2016.

podržat ćemo proračun ako nama date fotelju ...haha znači proračun je u redu kao proračun ali vam ne damo dva prsta i nije nas briga za realizaciju projekata i akte koji stoje 226 dana. hm

GU
gustirna
18:35 27.03.2016.

zar nisu u vrgorcu za vrijeme izbora procetnici blokirali ceste.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije