Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporan spomenik

Ne dolazimo provocirati nego pomoliti se

ivica pandža
Nikola Čutuk/Pixsell
09.08.2013.
u 12:51

Skupina od pedesetak srbijanskih ratnih vojnih veterana i članova obitelji stradalih sutra rano ujutro autobusom kreće iz Novog Sada u selo Žirovac u općini Dvor.

Skupina od pedesetak srbijanskih ratnih vojnih veterana i članova obitelji stradalih sutra rano ujutro autobusom kreće iz Novog Sada u selo Žirovac u općini Dvor.

– Prema planu, posjetit ćemo mjesnu crkvu svetih apostola Petra i Pavla u Žirovcu i prisustvovati molitvi u spomen na stradale Srbe u izbjegličkoj koloni za vrijeme Oluje 1995. Ne dolazimo provocirati ili optuživati, nego se samo pomoliti za stradale i nestale Srbe – rekao je Željko Vukelić, predsjednik Udruge sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Inače, Vukelić je za vrijeme Domovinskog rata bio zapovjednik voda 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa tzv. Vojske RSK. Kaže da slobodno dolazi u Hrvatsku te da se ničim nije ogriješio o pravila ratovanja. U međuvremenu su se pojavile i neslužbene informacije da Vukelić i njegova udruga prilikom posjeta Žirovcu žele postaviti i spomen-obilježje nestalim i stradalima Srbima u Oluji.

Komentirajući te najave, Vukelić kaže da je udruga predala idejni projekt spomen-obilježja, ali i da odobrenje općine Dvor još nije stiglo tako da ni spomen-obilježje neće biti postavljano.

– Riječ je o jednoj ploči na kojoj bi pisalo da se na taj način obilježava stradanje i nestanak Srba s tekstom: “Nitko njihov san neće usnuti, niti drugim okom vidjeti” – rekao je Vukelić dodajući da njegova udruga surađuje sa sličnim udrugama hrvatskih i bošnjačkih veterana te da se one ne protive njihovu planu.

U SDSS-u kažu da nemaju ništa s dolaskom iz Novog Sada i planom udruge. Navode da ni u općini Dvor, ali ni lokalno stanovništvo ne znaju ništa o bilo kakvom programu. Podsjećaju da je i lani bilo sličnih najava.

No, braniteljske udruge ozbiljno su shvatile najave.

– Nikakav spomenik neće biti podignut u Žirovcu. Pozivamo hrvatske vlasti da zaustave srpske diverzante, inače ćemo ih mi branitelji morati zaustaviti. Ako do toga dođe, bit će polupanih glava – poručio je umirovljeni pukovnik HV-a Ivica Pandža Orkan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije