Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ne bude li plina, samo nam deke i pokrivači preostaju!

grijanje
Kristina Štedul Fabac
14.12.2009.
u 17:45

Sjećajući se lanjske zime kada je zbog prekomjerne potrošnje plina bilo problema u opskrbi tim energentom i ruskog zatvaranja ventila na plinovodu prema Hrvatskoj, od sličnog strahuje još 60.000 građana u 12.000 kućanstava i 3700 stanova u brodskim stambenim naseljima

SLAVONSKI BROD – Muž je ostao bez posla i kućni nam se budžet prepolovio i još ako bi zbog niskih temperatura bilo problema u opskrbi plinom, onda nam neće preostati drugo nego da ovu zimu provedemo u hladnoj kući i umotani dekama – kaže Brođanka Marija Surčić (69) iz naselja Kolonija nakon najave nailaska temperaturnog šoka, snijega i jake hladnoće do minus 17 stupnjeva.

U strahu 60.000 građana

Sjećajući se lanjske zime kada je zbog prekomjerne potrošnje plina bilo problema u opskrbi tim energentom i ruskog zatvaranja ventila na plinovodu prema Hrvatskoj, od sličnog strahuje još 60.000 građana u 12.000 kućanstava i 3700 stanova u brodskim stambenim naseljima koji se griju na plin. Kako najveća brodska kotlovnica na Slavoniji i još nije plinoficirana, zbog moguće otežane opskrbe mazutom i složene situacije na tržištu naftnih derivata od zime i hladnih soba strahuju i stanari 1000 stanova toga naselja.

U distributeru Brod-plinu, pak, kategorično tvrde da nema mjesta strahu za ovu sezonu grijanja. Istina, direktor Dalibor Pudić kaže da su prošla vremena jeftinih energenata, ali dodaje da će vrijeme za korjenite promjene u segmentu usluge grijanja stići tek za dvije, tri godine.

– Za ovu sezonu osigurali smo dostatne količine plina i nema mjesta zabrinutosti. Ugovorili smo dobavu 35 milijuna kubika plina i to bi za cijelo zimsko razdoblje, do 15. travnja, trebalo biti dosta za područje Broda te općina Sibinj, Velika Kopanica, Klakar, Gundinci, Gornja Vrba, Vrpolje, Podcrkavlje i Bukovlje – kaže D. Pudić.

Dodaje i kako će cijena kubnog metra plina ostati za ovu zimu nepromijenjena, odnosno 2,39 kuna.

Skuplja drva

– To će, nadam se, obradovati tisuće potrošača plina i korisnika usluge grijanja putem naših plinskih kotlovnica. Ne moraju strahovati ni stanari na Slavoniji I jer smo za ovu zimu za tu kotlovnicu već ugovorili isporuku 3000 tona tog energenta. Dakle, potrošači plina i drugi korisnici grijanja, što se nas tiče, mogu biti spokojni – kaže direktor Pudić.

Za razliku od onih koji se griju na plin i mazut, probleme u ovozimskom grijanju neće izbjeći Brođani koji su ostali vjerni grijanju na drva, a primanja su im ostala ista ili se smanjila.

– Od lani je prostorni metar drva poskupio za 30-ak kuna i sada stoji 260 kuna. Baš me je poskupljenje spriječilo da drvarnicu napunim do vrha, kako sam običavao prijašnjih godina. Mirovina mi je mala i kupio sam samo četiri metra. Drva ću morati još dokupiti u veljači i znam da će kvaliteta drva tada biti lošija, ali jednostavno nemam novca da odjednom kupim za cijelu zimu – ispričao nam je 73-godišnji Josip Ruškanić.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
21:54 14.12.2009.

(•)(•) . ▲ . ══

OB
-obrisani-
18:30 14.12.2009.

Ne se brigajte, pa imaće ga Srbija , samo pripremite Evriće koje ste letos nakupili i izvolte plina koliko vam duša ište !

UK
Ugo Kajvez
19:01 14.12.2009.

U slučaju da RH ostane bez plina možemo samo zahvaliti nesposobnostima političara HDZ-a i dodvornoj politici prema zapadu ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije