Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob

Ne bude li izglasovan proračun, SAD tone u novu tešku recesiju

\'US President Barack Obama meets for budget talks with congressional leaders July 10, 2011 in the Cabinet Room of the White House in Washington, DC, including House Minority Leader Rep. Nancy Pelosi
AFP/Pixsell
11.07.2011.
u 19:05

Za tri tjedna istječe prošlogodišnji proračun pa bi, ako se ne usuglasi novi, moglo doći do blokade rada federalne vlasti i do problema s vraćanjem dugova.

Proračunski paket američkog predsjednika Baracka Obame, kojemu je cilj smanjenje nacionalnog duga, naišao je na žestok otpor u Kongresu.

Današnji razgovori između Bijele kuće i vodstva Kongresa potrajali su 75 minuta, a jedini rezultat bio je dogovor da se oni nastave. Za tri tjedna istječe prošlogodišnji proračun pa bi, ako se ne usuglasi novi, moglo doći do blokade rada federalne vlasti i do problema s vraćanjem dugova.

Obamin paket vrlo je ambiciozan i obuhvaća rezanje nacionalnog duga za četiri bilijuna dolara. No vođa republikanske kongresne većine i predsjednik Zastupničkog doma Kongresa John Boehner kaže da je njegova stranka sklonija upola manjem smanjenju duga.

Republikanci također negoduju zbog povećanja poreza, dok se demokratima ne sviđa rezanje socijalnih davanja i izdataka za zdravstveno osiguranje. Prema riječima Obaminih suradnika, on nije sklon popustiti zato što je dug 31. svibnja dosegnuo 14,1 bilijun dolara.

Rok za postizanje dogovora je 2. kolovoza, a ako do njega ne dođe, Sjedinjene Države mogle bi utonuti u recesiju pogubnu za američko, ali i globalno gospodarstvo i financijski sustav.

Ključne riječi

Komentara 29

OB
-obrisani-
09:26 12.07.2011.

Dzapo,zamisli Jacu sa mandatom od 10 godina.....

Avatar bakunjin
bakunjin
19:11 11.07.2011.

Počinje raspadanje.

BU
buIjibaba
19:11 11.07.2011.

Kupit će ih Kinezi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije