Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIVALSTVA U STRANCI

Ne bojimo se Karamarka, on je već viđen scenarij

Tomislav Karamarko
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/2
05.08.2019.
u 20:39

I ostali izazivači tvrde kako nemaju ništa protiv još jedne kandidature

Izazivačima Andreja Plenkovića na čelnoj poziciji u HDZ-u danas se priključio i bivši predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

– Moram reći da ozbiljno razmišljam o toj mogućnosti – kazao je Karamarko novinaru Večernjeg lista s proslave Dana pobjede u Kninu. Objasnio je kako ga je na to potaknulo loše stanje u stranci nakon “gubitka izbora za Europski parlament”. Trenutačni vrh stranke prozvao je za dislociranost od stranačkog tijela i zaključio kako je HDZ-u nužan niz promjena “iz svih aspekata stranačkog djelovanja”. Karamarko je kazao i kako je uvjeren da će, ako se kandidira, pobijediti na unutarstranačkim izborima i ponovno doći na čelo HDZ-a.

Nije uspio sastaviti vladu

Na njegovu izjavu aktualni je predsjednik HDZ-a uzvratio poprilično suzdržano.

– Čuo sam to iz medija. Svatko može u Hrvatskoj, pa i u HDZ-u, koji je demokratska stranka, izraziti svoje mišljenje – komentirao je Andrej Plenković. U sličnom tonu govorio je i potpredsjednik njegove Vlade Davor Božinović, koji je uvjeren kako Karamarko ne može poljuljati Plenkovićevu poziciju na čelu HDZ-a jer, kazao je, on uspješno vodi Vladu, dobio je izbore te organizacijski i financijski konsolidirao stranku.

Božinović je time očito htio podsjetiti da Karamarko kao predsjednik HDZ-a nakon izbora nije uspio sastaviti svoju vladu, nego je morao ući u kombinaciju s Mostom, u kojoj je premijersko mjesto morao prepustiti nestranačkom Tihomiru Oreškoviću. U Plenkovićevu krugu uvjereni su da su te činjenice svjesni svi u stranci i da Karamarko zbog toga nema previše izgleda ugroziti poziciju aktualnog šefa HDZ-a. Jučer su u Plenkovićevu krugu neformalno govorili i kako ih Karamarkovo isticanje potencijalne kandidature baš na središnjoj proslavi Dana pobjede nije iznenadilo s obzirom na to da je takav scenarij već najavljen u medijima, i to, uvjereni su, iz određenih krugova u HDZ-u.

– Nije iznenađenje, niti nam na bilo koji način može predstavljati problem činjenica da bilo tko istakne kandidaturu za predsjednika stranke. HDZ je demokratska stranka i više kandidata samo može pomoći unutarstranačkoj demokraciji – uvjeravali su nas izvori bliski Plenkoviću.

Što se tiče Karamarka, kazali su da ga se ne boje jer je on “već viđen scenarij” te podsjetili kako nije uspio sastaviti vlastiti vladu i kako je stranka u njegovu razdoblju nagomilala dugove, koji su u Plenkovićevu mandatu uspješno zatvoreni, a stranka financijski konsolidirana.

VIDEO Tomislav Karamarko za Večernji

Pakt? Razgovara se...

– Ključni su ipak smjer u kojem je Karamarko vodio stranku i rezultati tog smjera. HDZ je sada u poziciji u kojoj održava stabilnost Vlade i to što je više pretendenata za predsjednika HDZ-a ne izaziva nam nikakve strahove upravo zato što znamo da Plenković stranku vodi u dobrom smjeru – kazali su premijerovi suradnici.

Da nemaju ništa protiv Karamarkove kandidature, tvrde i drugi pretendenti na čelnu poziciju u HDZ-u.

– Ako netko ima volju i ambiciju, zašto ne testirati? Bolje je jasno prezentirati svoje namjere, nego igrati zakulisne igre – komentirao nam je jedan od kandidata za predsjednika HDZ-a.

Što se tiče mogućeg okupljanja oko jedinstvenog protukandidata koji bi onda lakše mogao svrgnuti aktualnog predsjednika, razgovori o suradnji postoje, no zasad nema naznaka da bi do takvog pakta doista moglo i doći

Komentara 42

RI
rimac444
21:49 05.08.2019.

Plenković je najveći političar i vođa nacije nakon Oca domovine. Trebamo biti sretni što napokon Hrvatska ima takvog političara , pametnog, normalnog čovjeka, domoljuba koji je spasio državu od bankrota i pokrenuo u pravom smjeru.

JE
Jednakost
21:02 05.08.2019.

Strucnjak za kameru i mikrofon

DU
Deleted user
21:21 05.08.2019.

plenković je za tebe svemirski brod kao i za sve oporbenjake

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije