Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.12.2016. u 19:15

Oko 1200 pobunjenika odložilo je oružje, a više je od 20.000 građana evakuirano iz Alepa

U Parizu su ministri vanjskih poslova deset država zajedno s predstavnikom sirijske oporbe (Riad Hijab) i predsjednikom lokalnog vijeća istočnog Alepa (Brita Hagi Hassan) raspravljali o humanitarnoj situaciji u Alepu. U Ženevi je održan američko-ruski sastanak „tehničara“ za put do prekida vatre u Siriji, gdje pak sukobi ne prestaju. Je li došlo vrijeme za mirenje dok granate padaju?

Predstavnici deset zemalja (Francuska, Velika Britanija, Italija, Njemačka, SAD, Saudijska Arabija, Katar, Emirati, Jordan i Turska) te predstavnici sirijske oporbe i lokalne vlasti Alepa sastali su se u francuskom ministarstvu vanjskih poslova u Parizu kako bi se izbjeglo potpuno uništenje Alepa. Američki državni tajnik John Kerry naglasio je potrebu da se svi sjednu za pregovarački stol, ali je dodao kako je „sirijski režim odgovoran za ratne i zločine protiv čovječanstva“.

No, važno je i što sirijska oporba ne postavlja uvjete za ponovno pokretanje rasprave. Istodobno režim Bashara al-Assada, s ruskim i iranskim saveznicima, gotovo potpuno preuzeo je Alep. Navodno je 85 posto grada u rukama Assadova režima, a Moskva najavljuje da sukobi neće prestati dok „pobunjenici ne budu napustili istočne zone Alepa“. Glasnogovornik ministarstva ruske obrane Igor Konašenkov kaže da su sirijske snage zaustavile ofenzivu kako bi omogućile evakuaciju civila, ali će nastaviti u operaciji oslobađanja istočnog Alepa nakon povlačenja civila. „Pobunjenici moraju napustiti prostore ili će biti gađani“, objasnio je, “bude li potrebno”, kazao je Konašenkov.

Oko 1200 pobunjenika odložilo je oružje, a više od 20.000 građana evakuirano je iz istočnog Alepa u subotu ujutro. Mir u Alepu ključan je za mir u Siriji.

Možda su Washington i Moskva došli do suglasja o budućem izgledu „pomirene“ Sirije, pa ženevski pregovori trebaju samo razraditi detalje. Odlazećem američkom predsjedniku Obami bi mir u Siriji značio mali plus u njegovu osmogodišnjem boravku u Bijeloj kući, inače negativno ocijenjenom.

>> BiH ima najviše boraca ISIL-a po glavi stanovnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije