Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekoliko sati nakon presude

Najveći Putinov kritičar prekršio kućni pritvor pa uhićen na prosvjedu!

Aleksej Navalni
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
30.12.2014.
u 19:37

Nakon izricanja kazne Navalni je Putina optužio da se svojim političkim protivnicima osvećuje preko članova obitelji

Aleksej Navalni, vođa ruske oporbe od kojega predsjednik Vladimir Putin najviše strahuje, osuđen je na tri i pol godine zatvora uvjetno, no njegov brat Oleg nije uspio izbjeći zatvor. Sud mu je dosudio kaznu od tri i pole godine strogog zatvora. Braća su optužena da su u dvije tvrtke pronevjerila oko pola milijuna dolara iz dviju tvrtki od kojih je jedna ruska podružnica velike francuske kozmetičke tvrtke Yves Rocher.

Navalni je cijelo vrijeme tvrdio da su ove optužbe politički motivirane i da je do njih došlo nakon što je on javno prozvao Putina da proganja i podiže optužnice protiv članova obitelji svojih političkih protivnika. Putina je također izravno optužio da je iskoristio njegova brata da bi mu se osvetio. U trenutku kada je sudac izrekao kaznu njegovu bratu, Navalni mu je kazao da njegova brata šalju u zatvor samo da bi njemu napakostili.

"Taj režim mora pasti, on mora biti uništen"

Tužitelji su za Alekseja Navalnog tražili desetogodišnju zatvorsku kaznu, a za brata osmogodišnju. Obojica su proglašena krivima za pronevjeru, no tužiteljstvo nije dobilo što je tražilo. Presuda braći Navalni trebala je biti izrečena sredinom siječnja, no sud ju je pomaknu zato što su njihovi pristaše za 15. siječnja najavili veliki prosvjedni skup. Dok je izlazio iz sudnice, Navalni je kazao kako je na prvi pogled vidljivo da se ovdje radi o presudi kojoj je isključivi cilj stvaranje političkog pritiska na njega.

“Taj režim mora pasti, on mora biti uništen. Od svih mogućih kazni koje sam mogao dobiti, upravo ovo je najpodlija i najokrutnija. Ovo je najgore moralno mučenje koje je netko mogao smisliti”, napisao je Navalni na Twitteru. Svoje pristaše pozvao je da odmah izađu na prosvjede. Vrlo brzo tisuće njegovih istomišljenika preko Facebooka pozvalo je na večernje okupljanje nedaleko od Kremlja.  Mediji koji su pod kontrolom Kremlja uopće nisu prenijeli vijest o ovoj presudi. Javnost si je dala oduška na društvenim mrežama optuživši Putina za progon političkih protivnika.

Uhićen na prosvjedu

Na prosvjedu se pojavio i Navalni te je odmah uhićen jer je prekršio uvjete kućnog pritvora. - Postoji odredba o kućnom pritvoru, no danas vam se želim pridružiti Dolazim na prosvjed", napisao je Navalni na Twitteru uz fotografiju u podzemnoj željeznici, a nedugo zatim je ponovno uhićen. - Pozivam sve da ne otiđu sve dok vas ne natjeraju. Ne mogu sve uhititi - napisao je Navalni nakon uhićenja. Oko 2 tisuće ljudi se pojavilo na prosvjedu te su vikali "Sramota!" svaki puta kada je netko uhićen.

>>Vođa ruske opozicije A. Navalni pušten na slobodu

>>Uhitili aktivisticu 'golih grudi' jer je vikala 'izgori Putine'

Komentara 42

PA
Pax
21:41 30.12.2014.

2000 prosvjednika u Rusiji (ako I toliko) je isto kao da se kod nas okupi 50!

AN
AngelJustMe
22:46 30.12.2014.

mislio, ako je uopce ista mislio, da moze prkositi zakonu i krsiti kucne pritvore, … tss ….

BO
bosanac
21:07 30.12.2014.

ma putina triba postaviti za presednika europske unije da raztira amere sa svijetske pozornice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije