Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna za ruskog oporbenjaka

Navaljni u policijskoj postaji osuđen na zatvor, pozvao Ruse na pobunu

Police department where opposition activist Alexei Navalny is held
Foto: Valery Sharifulin/Newscom/PIXSELL
1/4
18.01.2021.
u 18:24

Navaljni će u pritvoru čekati odluku o tome hoće li njegova 3,5 godina duga uvjetna kazna biti pretvorena u zatvorsku

Ruski sud jučer je Alekseju Navaljnom odredio 30 dana pritvora, dan nakon njegova uhićenja pri povratku u Moskvu. Putinov oponent Navaljni uhićen je čim je zrakoplovom stigao iz Njemačke u Rusiju. Preko interneta odaslao je snimku na kojoj se  vidi kako je priveden u policijsku postaju pretvorenu u sudnicu.

– Ne shvaćam što se događa, prije minutu su me doveli iz ćelije da bi me ispitali pred mojim odvjetnicima. Došao sam tu i to je postala sudnica mjesta Himki. Zašto se sve događa u policijskoj postaji, ne znam. To što se ovdje događa je nečuveno, najveći oblik nelegalnosti, ne mogu to drukčije definirati – kazao je Navaljni.

‘Ne bojte se, izađite na ulicu’

Preko Twittera pozvao je Ruse na pobunu.  “Ne bojte se, izađite na ulicu”, poručio je Navaljni, a svoje  saslušanje prozvao je „najvećim stupnjem bezakonja“. Ruskog predsjednika Putina optužio je da je “kazneni zakon bacio kroz prozor”. U Himkiju blizu Moskve Navaljni je bio osuđen i 2014., zajedno sa svojim bratom, za prisvajanje fondova tvrtke Yves Rocher, a sada je osuđen za izbjegavanje nadzora ruskih vlasti. Navaljni tvrdi da je to politički progon. Ruska zatvorska uprava (FSIN), koju je optužio da djeluje po zapovjedi Kremlja, pozvala ga je da se vrati u Rusiju jer u suprotnom će mu uvjetna kazna postati zatvorska ako prekrši uvjete presude.

Iako je Navaljni osuđen još 2014. godine, tri godine kasnije kazna mu je  produljena iako je Europski sud za ljudska prava 2017. utvrdio da  je presuda donesena neosnovano.  Kazna je formalno istekla prosincu 2020., ali FSIN optužuje Navaljnog da je prekršio uvjetnu kaznu time što je ostao u Njemačkoj  poslije “12. listopada, kada više nije imao simptome bolesti”.

FSIN se poziva na članak iz britanskog medicinskog časopisa Lancet o njegovu liječenju u kojem stoji da je Navaljni pušten iz  berlinske bolnice 20. rujna te da su svi simptomi trovanja nestali 12. listopada.  “Stoga taj osuđenik ne ispunjava sve sudske obaveze te izbjegava nadzor kriminalnog inspektorata”, tvrdi ruska institucija.

Navaljni, jedan od vodećih kritičara ruskog predsjednika Putina, u kolovozu je zrakoplo- vom prebačen u Njemačku na  liječenje nakon što je kolabirao na letu između dva ruska grada, poslije, kako smatraju Njemačka i druge zapadne države, trovanja otrovom novičokom.  Rusija tvrdi da ne postoje do- kazi da je disident otrovan te odbacuje povezanost s tim činom. Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš na Twitteru je napisala kako nije bilo moguće da se Navaljni vrati do roka jer se i dalje oporavljao od trovanja.

Osude iz EU i SAD-a 

Navaljni je bio otrovan u kolovozu, a 22. prosinca objavio je  transkript telefonskog razgovora koji je vodio s Konstantinom  Kudrjavcevom, agentom ruske tajne službe, koji mu je odgovarao na pitanje misleći da razgovara s  časnikom Državnog vijeća sigurnosti. Ruski špijun kazao je da je otrov novičok stavljen Navaljnom u gaće u hotelu Xander u kojem je boravio. Otrov je stavljen i u druge odjevne predmete ruskog blogera. Ekipa ruske tajne službe poslana je zatim, nakon što je Navaljni  prebačen u Njemačku, u Omsk kako bi izbrisala sve tragove, a u  njoj je bio i agent Kudrjavcev, specijalist za kemijske i bakteriološke supstance.

Iz cijeloga svijeta stižu poruke  ruskim vlastima da odmah oslobode Navaljnog za kojega smatraju da ga se politički progoni. Poziv  za oslobađanje Navaljnog uputili su jučer čelnici EU i SAD-a.

Ključne riječi

Komentara 14

DR
Drazen
18:34 18.01.2021.

"Iz cijeloga svijeta stižu poruke ruskim vlastima da odmah oslobode Navaljnog ..." Pa što, iz cijelog svijeta stižu poruke da se odmah oslobodi Assange koji je javnost informirao o kojekakvim šporkim rabotama.

DU
Deleted user
18:54 18.01.2021.

Moze slobodno u SAD,tamo isto moze zvati pa ce vidjeti kako ce se provesti

DU
Deleted user
00:07 19.01.2021.

Rusi su potpuno u pravu, puste li ovaskve "niš koristi "da destabiliziraju državu, počinje jad i bijeda u Russiji.Zapad neka brine o svojim žutim prslucima i Asanžima i tu poštuje ljudska prava i točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije