Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi oko Kremlja

Navaljni ostao jedina oporba – svi su drugi u Dumi za Putina

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.01.2018.
u 08:30

Prosvjeduju da bi se omogućila kandidatura njihovu lideru

S približavanjem ruskih predsjedničkih izbora koji će biti održani 18. ožujka, sve su češći i veći prosvjedi opozicije na ulicama većih ruskih gradova. Prosvjednici negoduju što je sud zabranio kandidaturu Alekseju Navaljnom, jednom od vodećih ruskih opozicionara, pod navodom kako mu osude za kriminalna djela, pronevjeru oko pola milijuna dolara iz državne uprave šuma tijekom 2013., dok je bio savjetnik guvernera Kirovske oblasti, te makinacije s tvrtkom Yves Rocher, onemogućavaju kandidaturu.

Opozicija bez zastupnika

Navaljni, jedan od najglasnijih Putinovih kritičara tvrdi kako je riječ o politički motiviranim, montiranim procesima kako bi ga se uklonilo s političke scene. Ukupno je Navaljni osuđen na osam i pol godina zatvora, no sve je pretvoreno u uvjetne kazne.

Navaljni je u nedjelju nakratko uhićen zbog organizacije nelegalnih i neprijavljenih skupova u središtu Moskve, no istoga je dana pušten na slobodu.

Od desetak ostalih kandidata koji su najavili kako će se natjecati na izborima, nitko nema realne šanse ugroziti reizbor aktualnog predsjednika Vladimira Putina. Vjerojatno to ne bi mogao ni Navaljni, koji je najpoznatiji ruski oporbenjak, poznat i po dokumentarnom filmu “Ne zovite ga Dimon” u kojemu je prikazao golemu korupcijsku mrežu za koju optužuje premijera Medvedeva. Prema svim relevantnim anketama, Putin će na izborima najvjerojatnije pobijediti već u prvom krugu.

Inače, ruska je politička oporba vrlo specifična po tome što većina “oporbenih” parlamentarnih zastupnika pripada strankama koje i same podržavaju Putina te su na neki način u neformalnoj koaliciji s Putinovom strankom Ujedinjena Rusija. S druge strane, stvarni opozicijski pokreti, poput stranke Jabloko ili Stranke progresa Navaljnog, nemaju svojih predstavnika u Dumi, dok se opozicijski zastupnici u regionalnim parlamentima mogu nabrojiti na prste dvije ruke. Naime, Jabloko ih ima sedam, Stranka progresa ni jednog.

Napadi zelenom bojom

Unatoč tomu, otkad je još prije godinu dana najavio kako će se kandidirati na izborima, Navaljni je u nekoliko navrata bio izložen napadima nepoznatih napadača, za koje se vjeruje kako su pro Putinovi aktivisti. Tijekom travnja prošle godine dva je puta zaliven alkoholnom otopinom zelene boje, pri čemu je djelomično izgubio vid. Iako je istraga pokrenuta, policija nije uhitila napadače. Drugom prilikom, u trenutku dok je Navaljni držao govor u jednoj zgradi u Tomsku, policija je upala u prostoriju i zapovjedila evakuaciju zbog sumnje da se u blizini nalazi bomba. Eksploziv nije nađen.

Ishod ruskih izbora je gotovo izvjestan, ali opozicija se, uključujući i Navaljnog, ipak nada čudu.

Vladimir Putin
1/8

Komentara 22

Avatar superhik74
superhik74
14:39 30.01.2018.

Sram bilo Putina cak cetvrti put pokusava biti predsjednik Rusije, trebao je skromno kao Merkelica veliki zapadni demokrat koja samo peti put pokusava biti kancelarka Njemacke a ne moze potkupiti neku drugu stranku da stvori "vecinu" vec 4 mjeseca. Mozda se mogao ugledati u olicenje demokracije Ameriku gdje sve ostaje u obitelji kao recimo Clinton muz i zena, pa onda Bush, tata i sin itd. Sve je relativno u neoliberalnom ispiranju mozga.

Avatar nekakav
nekakav
10:22 30.01.2018.

oporbeni političar koji ima manje od 2% podrške birača je zbilja velika opasnost za putina. ali dobra fora, ukrasti milijune i onda se na sudu braniti da je to politički obračun. zapadni mediji vide i prate proteste u rusiji na koje dođe 200-ak prosvjednika, sve redom plaćenih, ali ne vide skup od 40.000 ljudi u kijevu na proslavi nacističkih postrojbi...

DA
Darchi2612
10:09 30.01.2018.

Postoje stvari u životu koje ni jedan čovjek ne može birati: roditelje, nacionalnost, boju kože.......... i predsjednika rusije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije