Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKO 160.000 TURISTA

Navala turista za Uskrs: Očekuje se 550.000 noćenja, samo 16.000 manje nego rekordne 2019.

Turisti u razgledavanju Pule
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
07.04.2023.
u 23:22

Svaki put kada Uskrs prati lijepo vrijeme u zadnji se trenutak pokrene dodatni val dolazaka iz susjednih država i, naravno, unutrašnjosti zemlje. Domaći gosti pojedinačno gledano za uskrsne blagdane na Jadranu i budu tradicionalno najbrojniji

Prvi ovogodišnji turistički val stigao je do naše obale. Uskrsni gosti pristižu pretežito iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Italije te, naravno, iz unutrašnjosti zemlje. Očekuje ih se više nego lani, ali manje nego rekordne 2019. Dolazak je najavilo oko 160.000 turista, ali vremenske prilike u zadnji trenutak mogu i promijeniti broj gostiju.

Svaki put kada Uskrs prati lijepo vrijeme u zadnji se trenutak pokrene dodatni val dolazaka iz susjednih država i, naravno, unutrašnjosti zemlje. Domaći gosti pojedinačno gledano za uskrsne blagdane na Jadranu i budu tradicionalno najbrojniji.

Koncerti na poklon

U svakom slučaju, na najavljenih 160.000 gostiju i oko 550.000 turističkih noćenja manje-više može se računati, a s takvim brojkama Uskrs će za domaćine biti osam i pet posto izdašniji od lanjskog. Toliko će, naime, gostiju i noćenja biti više nego lani, kada ih je od 15. do 18. travnja u Hrvatskoj registrirano 135.000 (oko 493.000 noćenja). Dosad je, pak, za turizam najuspješniji Uskrs bio onaj 2019., kada su turistički domaćini upisali 179.513 gostiju i 566.687 noćenja.

Obala je, dakako, tradicionalno najposjećenija, pogotovo Istra i Kvarner, a ove će godine od ukupnih 550.000 noćenja u tom dijelu zemlje biti ostvareno njih čak 490.000. Obala se maksimalno pripremila za posjet tijekom blagdana. Iz Opatije, recimo, javljaju da će nedjeljna zbivanja započeti tradicionalnim promenadnim uskrsnim koncertom Puhačkog orkestra Lovran, a ponedjeljak će uskrsni zeko posvetiti najmlađima. Uskrsna događanja najavljena su, naravno, i u drugim gradovima i gradićima na obali, pa i u našem glavnom gradu gdje Turistička zajednica Zagrepčanima i gostima grada od 9. do 16. travnja poklanja šest prigodnih koncerata. Na Uskrsni ponedjeljak tradicionalno će započeti i nova sezona smjene straže Počasne satnije Kravat pukovnije, koja se također održava uz podršku gradskog TZ-a.

Turistička živost koja će se osjetiti sljedećih dana uvod je u sezonu koja bi, kako zasad stvari stoje, trebala donijeti rekordni broj gostiju i noćenja. – Interes za Hrvatsku na našim emitivnim tržištima je izvrstan kao i same najave za predstojeći dio godine, što smo imali prilike vidjeti i na turističkim sajmovima na kojima nam je cilj bio Hrvatsku predstaviti kao cjelogodišnju održivu turističku destinaciju raznolike ponude. Cjelogodišnje poslovanje preduvjet je i za otvaranje sigurnih i kvalitetnih radnih mjesta u turizmu te ostanka vrhunskih turističkih djelatnika u Hrvatskoj. Inače, od početka ove godine u Hrvatskoj imamo odlične rezultate s više od milijun turističkih dolazaka – ističe ministrica Nikolina Brnjac, koja podsjeća da sezona dolazi nakon izvrsne 2022.

Iz Schengena 84% gostiju

– Lani smo imali rekordne prihode od stranih turista, a riječ je o 13,1 milijardu eura. Dodamo li tome i procijenjene prihode od domaćih turista, ukupni prihodi od turizma u 2022. bili su oko 15 milijardi eura. Posebno, međutim, veseli da je znatan rast prihoda, osim na razini godine, ostvaren u razdobljima izvan ljetne sezone. I to od čak 19 posto u odnosu na izvanljetne mjesece dosad rekordne 2019. – zadovoljna je ministrica turizma i sporta. Napominje da Hrvatska nikad nije bliža nego sad otkako smo ulšli u eurozonu i Schengen. Od kolike je to važnosti za turizam govori podatak da nam iz područja eurozone stiže 64 posto svih stranih turista, a sa schengenskog prostora njih čak 84 posto.

>> VIDEO Zagreb: Ministrica Brnjac predstavila rezultate dva završena javna poziva za dodjelu sredstava turističkim projektima

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije