Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Govor gluhonijemih

Naučit će “jezik tišine” - govorit će i slušati ono što im “kažu” ruke

gluhi
25.10.2010.
u 15:48

- Polaznici imaju i druge obveze, većinom su to studenti pa ne stignu dolaziti. Najviše osoba završi prvi stupanj, no zadovoljni smo i time – kaže Josipa Schweizer.

Sa 23 godine naučile su abecedu. Naučile su i kako “reći” gledati, slušati, vidjeti...

Rekordan broj polaznika

Ines Dubravac i Jelena Proleta, studentice pete godine osječkog Učiteljskog fakulteta, među 200-tinjak su polaznika tečaja hrvatskog znakovnog jezika koji je prije dva tjedna počeo u Osijeku u organizaciji Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir. Rekordan broj polaznika, njih gotovo stotinu više nego lani, ove se godine prijavio za učenje jezika gluhonijemih osoba.

– Budući da ćemo biti učiteljice i postoji mogućnost da se u školi susrećemo s djecom koja su gluhonijema, znakovni jezik će nam dobro doći – kazala nam je Ines Dubravac. Tečaj znakovnog jezika u Osijeku se održava drugu godinu zaredom, a lani je diplomu dobilo 50 polaznika.

- Polaznici imaju i druge obveze, većinom su to studenti pa ne stignu dolaziti. Najviše osoba završi prvi stupanj, no zadovoljni smo i time – kaže Josipa Schweizer, prevoditeljica i instruktorica tečaja hrvatskog znakovnog jezika.

Besplatan tečaj

Osim “govorenja rukama”, na tečaju se uči i o kulturi i običajima gluhoslijepih osoba.

– Iznenadilo nas je što se ove godine prijavio toliki broj osoba tako da imamo puno više grupa nego lani. Za početak polaznici uče osnove znakovnog jezika, kako se predstaviti, komunicirati kada su u školi, prodavaonici – dodaje J. Schweizer.

Tečaj je besplatan, a polaznici su bili dužni kupiti jedino knjigu koja stoji 150 kuna.

– Tri mjeseca polaznike će se učiti kako jedan oblik šake asocira niz značenja te da točno značenje dobivamo određenim izrazom lica – kaže J. Schweizer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije