Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

“Natpis 'ustaški sine' mora ostati”

Zadarski je gradonačelnik Zvonimir Vrančić, iako ne podržava veličanje ustaštva, odlučio da se spomenik neće ukloniti jer bi to povrijedilo obitelj poginulog branitelja.
03. prosinca 2009. u 08:37 2088 prikaza
ploča
Foto: Željko Mršić/PIXSELL

- Ploča će ostati na istom mjestu gdje je moj brat poginuo i nema šanse da se miče natpis "ustaški sine". Moji su bili ustaše i ako nekom nije jasno što je ustaštvo i borba za hrvatsku državu, onda ne zna što je hrvatska povijest. Veliča se petokraka, a želi se maknuti natpis s mjesta gdje se pisala hrvatska povijest.

Ovo su riječi Agneze Mešin, sestre Rajka Loze, hrvatskog branitelja iz Imotskog koji je poginuo 5.listopada 1991. godine ispred zgrade Ureda državne uprave. Obitelj Rajka Loze jučer je bila na sastanku u zadarskoj upravi, no nakon sastanka nisu htjeli dati izjave.

Rajku Lozi obitelj je 1996. godine podigla spomen-ploču s natpisom: “Rajko Lozo, hrvatski viteže, ustaški sine! Poslije bitke prsa u prsa s ručnim bombama protiv jugotenkova na Bokanjcu, braneći Zadar 5. X 1991. izdajom s leđa smrtno si pogođen jugometkom na ovom mjestu. Progoni, optužbe, mučenja, zataje, izdaje, nisu prekinule tvoj životni san - nezavisnu državu Hrvatsku. Mi ga nastavljamo i vjerujemo da će biti stvarnost. Neka ti je vječna slava i pokoj!.” Gradonačelnik Zvonimir Vrančić je nakon sastanka izjavio da shvaća svu tragediju i žrtvu koju je za Hrvatsku dala obitelj Lozo.

- Na spomen-ploči veliča se ustaštvo i NDH s čime se ne slažem i ne podržavam to. Ograđujem se od toga, ali mislim da bi nasilno uklanjanje spomen-ploče jako povrijedilo tu obitelj. Stoga je nećemo ukloniti i molim građane za razumijevanje - rekao je Zvonimir Vrančić.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladinog savjeta zaradio na testovima'
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih