Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
heinz fischer

Natpis na uredu austrijskog predsjednika i na hrvatskom jeziku

ban ki-moon
Snježana Herek
27.02.2013.
u 20:08

Dvodnevni forum okupio je oko 1200 sudionika, uključujući šefove diplomacija i predsjednike država i vlada, kao i predstavnike vjerskih organizacija i civilnih društava te mlade iz cijelog svijeta

''Odgovornost, različitost i dijalog“, središnja je tema 5. globalnog foruma Saveza civilizacija Ujedinjenih naroda (UNAOC), koji je u srijedu prijepodne počeo u Beču.

Dvodnevni forum okupio je gotovo 1200 sudionika, uključujući šefove diplomacija i predsjednike država i vlada, kao i predstavnike vjerskih organizacija i civilnih društava te mlade iz cijelog svijeta kako bi se dogovorili o zajedničkim akcijama u svrhu poboljšanja dijaloga među različitim kulturama i religijama i izgradnje trajnog mira. I to vezano uz tri središnje teme: vjerske slobode i promicanje vjerskog pluralizma, medijski pluralizam i raznolikost medijskog sadržaja kao poticaja javne rasprave te oblikovanje novih odnosa vezanih uz migraciju, mobilnost i integraciju u globalnu ekonomiju.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi zamjenik hrvatske ministrice kulture Berislav Šipuš.

Sudionike skupa uvodno je pozdravio austrijski potkancelar i ministar europskih i međunarodnih poslova Michael Spindelegger istaknuvši kako je „potpora uvažavanju i toleranciji među ljudima različitog porijekla, kulture i vjere važnija nego ikada prije“.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je na opasnost od vjerskog rata u Siriji.

– Zemlja je neuobičajeni mozaik plemena, jezika i vjera – rekao je Ban, istaknuvši kako je vrlo zabrinut zbog vjerskog i etničkog nasilja koje tamo vlada. Izrazio je zabrinutost i zbog sukoba u Maliju i na Bliskom istoku te pozvao Izraelce i Palestince na obnovu pregovora. Napomenuo je važnost dijaloga i tolerancije ustvrdivši kako ona mora biti prisutna na svim razinama, od globalne do lokalne.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić također je pozvao na rješavanje krize u Siriji i Bliskom istoku, istaknuvši da je ''bliskoistočna regija središnji izazov 21. stoljeća o kojem ovisi sigurnost i blagostanje cijelog planeta“.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo rekao je kako je protiv vojnog rješenja sukoba u Siriji, dodavši kako je Španjolska za političko rješenje uz nacionalni dijalog, kao što je predložio posrednik UN-a za Siriju Lakhdar Brahimi.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zatražio je hitnu reformu UN-a, naglasivši kako je ''temeljni problem“ što neke svjetske sile poput Rusije i Kine u Vijeću sigurnosti UN-a vetom blokiraju rješenje sukoba.

Erdogan je kritizirao odnos Zapada prema islamu, ustvrdivši kako je ''islamofobija zločin protiv čovječnosti“.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer istaknuo je ulogu Austrije kao mogućeg uzora pluralističke države, zahvaljujući njezinoj dugogodišnjoj povijesti kada je riječ o različitostima te pluralizmu u jezicima, religijama i narodnostima. Kao simboličan primjer različitosti u Austriji naveo je natpis na uredu austrijskog predsjednika ispisan uz njemački na još pet drugih jezika: hrvatski, mađarski, slovenski, romski i slovački. Napomenuo je kako u Austriji postoji 14 pravno priznatih vjerskih zajednica, čiji se status veže uz pravne norme iz 1867. godine, dodavši kako su Austrijanci islam priznali još 1912. godine.

Nakon plenarnog zasjedanja zamjenik ministrice kulture RH Berislav Šipuš rekao je za Večernji list kako će u svom govoru prikazati kako Hrvatska vidi sebe i ostale članice u ispunjavanju središnjih zadaća UNAOC-a.

– Iznijet ću primjer našeg Ministarstva kulture i Stalnog predstavništva RH pri UNESCO-u, čiji smo vrlo aktivni član, što upućuje na uspješni kulturni dijalog i međusobno kulturno prihvaćanje i razumijevanje – istakao je Šipuš. Dodao je kako je Forum usko povezan s kulturom.

– Ne možemo razgovarati o toleranciji i dijalogu ako se ne dotaknemo i kulture i civilizacije – napomenuo je, ustvrdivši kako Hrvatska kao buduća članica EU-a i lider u regiji ima idealnu startnu poziciju za daljnje unapređenje dosadašnjih zapaženih postignuća na području tolerancije, uspostave dijaloga, vjerskih i medijskih sloboda te manjinskih i ljudskih prava.

– Predstoji nam da se još dodatno pozicioniramo u odnosu na Mediteran, dunavsku regiju, srednju i istočnu Europu te europski jugoistok – dodao je Šipuš.

Savjetnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Dunja Sičaja, nadležna za inicijativu UNAOC-a, rekla nam je da međunarodna skupina na razini tijela Državne uprave ima u svom programu teme koje ulaze u četiri tematska stupa kojim se bavi Forum: obrazovanje, mladi, migracije i mediji.

– Široki spektar tema iz UN-ova programa, kao interkulturalno razumijevanje, odnosi prema manjinama, poštovanje ljudskih prava, jačanje položaja žena i ostale teme, doprinosi stabilnosti i procesu pomirenja u regiji JI Europe – napomenula je Sičaja.

Drugog dana Foruma, koji bi trebao završiti ''Bečkom izjavom“, hrvatski će predstavnici sudjelovati u radu niza radionica iz različitih interesnih područja. U hrvatskom izaslanstvu je i veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota.

Glavna zadaća UNAOC-a je formiranje kolektivne političke volje i njena mobilizacija na zajedničke mjere koje imaju za cilj interkulturalno razumijevanje i suradnju među zemljama, stanovništvom i zajednicama. Savez civilizacija razvija svoje mjere na razini vlade i civilnog društva te ulaže napore da se suprotstavi snagama koje potiču polarizaciju i ekstremizam.

>>Spindelegger: Zajedničkim snagama zaustaviti patnje civila

Komentara 1

YU
yututu
20:52 27.02.2013.

pipl mast trast AS - ima raznih vjera i tolerancija, rvacki crveni su među "tolerantnijim" vjerama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije