Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Steadfast Defender

NATO se sprema za najveću vojnu vježbu od Hladnog rata: Prvi brodovi krenuli prema Europi

NATO naval exercise Northern Coasts 2023 in the Baltic Sea
Foto: JANIS LAIZANS/REUTERS
1/5
24.01.2024.
u 22:49

Oko 90.000 vojnika će sudjelovati u velikoj vojnoj vježbi nazvanoj Steadfast Defender koja će trajati do kraja svibnja

NATO je poslao svoje prve brodove iz Sjeverne Amerike prema Europi radi najvećih vojnih vježbi u posljednjih nekoliko desetljeća, piše u srijedu njemačka agencija dpa. Prema zapovjedništvu savezničkih snaga u Europi, američki desantni brod Gunston Hall napustio je u srijedu svoju luku u Norfolku u američkoj saveznoj državi Virginiji kako bi započeo putovanje prema Europi. Kanadska fregata će također uskoro zaploviti iz Halifaxa prema Europi.

Oko 90.000 vojnika će sudjelovati u velikoj vojnoj vježbi nazvanoj Steadfast Defender koja će trajati do kraja svibnja. Zapovjedništvo saveza u belgijskom gradu Monsu objavilo je da će prva veća vježba započeti 11. veljače. "Savez će pokazati svoju sposobnost da jača euroatlantsko područje transatlantskim transportima vojnika iz Sjeverne Amerike", rekao je zapovjednik savezničkih snaga u Europi Christopher Cavoli u srijedu.

Prema informacija koje je primila dpa, scenarij za vojnu vježbu će biti ruski napad na saveznički teritorij, što bi spadalo pod članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora, prema kojem se napad na jednu članicu Saveza smatra napadom na sve članice.

Najveće vježbe NATO-a od kraja Hladnog rata održale su se 2018., uglavnom u Norveškoj, a u njima je sudjelovalo oko 51.000 vojnika. Posljednji manevri Saveza koji su bili veći od onih koje se očekuju ove godine, organizirani su prije raspada Sovjetskog Saveza 1991.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Ruski vojni zrakoplov srušio se u blizini Ukrajine, najmanje 65 mrtvih

Komentara 12

AV
Avanti33
23:25 24.01.2024.

Europa je naučila lekciju iz povijesti i neće se više nikada ponoviti 1939-ta godina....mali ruSSki kaplar će biti sveden na svoj duboki bunker negdje u Sibiru.

AK
Aka
14:41 25.01.2024.

A nas su učili u školama da je socijalizam i drug Tito najbolja stvar na svijetu i kak je drug Tito lijepo skuhao brači svinjsku glavu tak da su se svi usrali da prostite i mi smo bili sretni da ih je spasio od gladi, a i mislili smo da je i nas spasio kad nam je podijelio stanove za radnike i njihovu djecu, a sad ispada da niko nije bio spašen, da će se tek spasiti u kapitalizmu i NATO savezu koji će nas obraniti od zločestih Rusa za koje se pričalo da su divne slavenske duše, pjesnici, poeti, a gle ti kak se to sve okrenulo? Pa ja više ne znam kotu pije samo znam da plaćamo svi skupa te sračke koje izmišljaju i šalju djeu u rat i raseljavaju nas po svijetu??? Zakj mi nemremo biti ko Švicarska neutralni? Sigurno zato kaj je naš narod lajav i ne gleda svoja posla pa nam to smeta?

SL
Sloven
13:19 25.01.2024.

Evo, uspijelo mu je ( Putkotu )- razoružao je Ukrajinu, stavio svoje ljude u vladu Ukrajine ( nema više nacista u vladi Ukrajine ). Bravo, SVI CILJEVI OSTVARENI . I Realnost ?! Finska i Švedska .. U NATO-u. Dobio susjeda u NATO-u sa 1340km granice - cijeli svijet se - UŽURBANO naoružava, NATO - pravi viježbe. Vidjeti ćete pravoslavci, što će se u Ukrajini dogoditi do svibnja ( petog mjeseca ). Dolazi VELIKO naoružanja. Što se pa likovanja ( pravoslavaca ) oko Trampa tiče - GDJE JE ( traži se potjernicom ) neki vojni save . Govorili su, da je VARŠAVSKI PAKT ? Ne čujem dobro !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije