Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USLIJED NOVIH TENZIJA

NATO i Rusija razgovarali o vojnim vježbama i sporazumu o kontroli naoružanja

NATO
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
31.10.2018.
u 23:38

Europski čelnici pribojavaju se kako bi rušenje sporazuma INF moglo odvesti u novu, destabilizirajuću utrku u naoružavanju.

Izaslanici NATO-a i Rusije u srijedu su razgovarali o svojim opsežnim vojnim vježbama te o sporazumu o projektilima sklopljenom za vrijeme Hladnog rata, iz kojega je Washington najavio izlazak, optužujući Moskvu za nepoštivanje.

Razgovori između NATO-a i Rusije, bivših hladnoratovskih suparnika, prvi nakon onih u svibnju, održani su uslijed novih tenzija na relaciji Zapad-Rusija

NATO je kazao kako su obje strane imale "otvorenu razmjenu" viđenja pitanja Ukrajine, ruske vojne vježbe u Vostoku te NATO-ovih vježbi Trident Juncture koje su u tijeku, kao i o Afganistanu te o hibridnim prijetnjama sigurnosti.

NATO je u Norveškoj ovog mjeseca pokrenuo najveću vježbu od razdoblja Hladnog rata, a norveški su se susjedi Švedska i Finska približili savezu, zbog straha koji je izazvala svojim uplivom u nemire u Ukrajini.

Snage Sjeveroatlantskog saveza manevriraju blizu granica Rusija, koja je u rujnu održala godišnju vojnu vježbu Vostok. Vojne vježbe, gdje zastrašivanje i pokazivanje snaga igraju ključnu ulogu, redovito ljute obje strane. Tijekom proteklih godina vježbe su postepeno rasle u svom opsegu.

Rusija je ove godine u Vostoku moblilizirala 300 000 vojnika, uz zajedničke vježbe s kineskom vojskom, što su bile najveće takve vježbe od raspada Sovjetskog saveza.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je 20. listopada da će njegova vlada povući SAD iz Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) koji su 1987. u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.  

Trump optužuje Rusiju da stalno krši taj sporazum proizvodeći zabranjeno oružje i najavio je da će to početi činiti i SAD ako Rusija i Kina o tome ne sklope novi sporazum. Svoje tvrdnje o ruskom kršenju sporazuma Washington temelji na razvoju ruskog krstarećeg projektila Novator 9M729 dometa 2600 kilometara.

Europski čelnici pribojavaju se kako bi rušenje sporazuma INF moglo odvesti u novu, destabilizirajuću utrku u naoružavanju. 

Pogledajte i video: Vojna vježba Velebit 18 - združena snaga

Ključne riječi

Komentara 4

MP
miroslav.petkovic.7564
08:03 01.11.2018.

Bolton i Bjesni Pas bi ratovali sa rusijom a neznaju da je Bolshoi teatar stariji od Amerike. Rusi su vrssili manevre na svom dalekom istoku. Daleko od zapadni granica a ovi tik uz Rus granice tu je problem. I svaki dan dlaze blize na Rus granie.A bilo je recni da nace se sirit na zemlje bivsag Varsavskog saveza. Rus predsjednik prije nedilju dana raka je sta ce biti.Zato im je blje sto dalje d Rus granica da ne postanemo svi afrika. Htjeli bi oni Rus resurse ali malo sutra.

DU
Deleted user
03:49 01.11.2018.

Uvodeći sankcije rusima, a onda i kinezima, amerikanci su nakon nekog vremena shvatili da sankcije ne djeluju onako kako su si oni to zamisli. Razlog zašto sankcije ne djeluju je taj što su se američki bogataši polakomili i preselili svu proizvodnju iz Amerike u Kinu. To je ekonomski i vojno ojačalo Kinu, manjim dijeli i Rusiju. Za vrijeme hladnog rata, ekonomija kine je bila slaba, kao i ruska ekonomija zato je onda Amerika mogla dominirati. Danas je to druga priča, Amerikanci su napravili pogrešku jer su dopustili da se Kina i Rusija ujedine. Putin je išao tako daleko da je čak dao ruske teritorije Kini samo da ojača kinesko- ruski savez. Taj putinov potez imao je više dobrih efekata za Rusiju, ne samo da su ojačali savez nego su Kina i Rusija maknuli veliku vojsku sa rusko kineske granice. Onda je Amerika napravila još jednu grešku, uveli su carine Kini, što je još više ojačalo rusko-kineski savez. Nakon sveg toga Amerika iz očaja poručuje da izlaze iz raketnog sporazuma, NATO savez se ne slaže, jer i dalje NATO zemalja trguje sa kinezima i rusima plus Sankcije koje su amerikanci uveli štete doslovce svim člancima NATO pakta. Povrh svega toga Amerika je toliko rastegnula vojni proračun da Trump sada pokušava smanjiti vojni proračun ali nema puno manevarskog prostora.

KO
kordunmoj75
08:19 01.11.2018.

Svatili ovi iz nato-a,da je Putin igrac,s kojim se ne treba zahebavati,opasn i nemilosrdan igrac,i nema popustanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije