Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetski rast

NATO-a upozorava na 'konkurencijski šok' Europe

Američka zastava
Reuters/ Pixsell
14.10.2013.
u 17:25

“Europi prijeti potencijalni konkurencijski šok ako cijene njenih energenata ostanu toliko više od sjevernoameričkih“, navodi se u rezoluciji

Energetska revolucija, koja je Kanadi i Sjedinjenim Državama omogućila oslobađanje ogromnih rezervi nafte i plina, mogla bi dramatično promijeniti svjetska energetska tržišta kao i izglede energetske sigurnosti mnogih zemalja, rečeno je u ponedjeljak na završnoj plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine.

Rezolucija, koju je Skupština usvojila nakon četverodnevnog zasjedanja u Dubrovniku, upozorava na buduće opasnosti kojima će – zbog razlika u energetskim troškovima diljem atlantskog prostora – biti izloženo europsko gospodarstvo. “Europi prijeti potencijalni konkurencijski šok ako cijene njenih energenata ostanu toliko više od sjevernoameričkih“, navodi se u rezoluciji. „To će dovesti do povećanja relativnih troškova proizvodnje u Europi, dok ti isti troškovi s druge strane Atlantika drastično padaju“.

Rezolucijom se savezničke vlade potiču da svojoj javnosti objasne troškove i koristi procesa vodoravnog bušenja i hidrauličnog lomljenja koji se u velikoj mjeri koriste u Sjevernoj Americi kako bi se oslobodili plin iz škriljevca i drugi podzemni izvori energije i koji, međutim, u mnogim europskim zemljama nailaze na veliki otpor. „Dok nekonvencionalne plinske i naftne industrije mijenjaju izglede energetske sigurnosti i gospodarstava Kanade i Sjedinjenih Država, daleko je jači politički otpor tim novim proizvodnim metodama u Europi“, rekao je Jeppe Kofod, danski član Skupštine koji je i predstavio rezoluciju. „U nekim dijelovima Europe postoji značajan potencijal za veću proizvodnju nafte i plina, no potrebno je prethodno riješiti pitanje okoliša.“

Nekonvencionalna proizvodnja plina u Sjedinjenim Državama porasla je za 48 posto između 2006. i 2010. godine, a sadašnje procjene nagovješćuju kako SAD raspolaže rezervama plina iz škriljevca za idućih 90 godina, rekao je u sklopu svog izvješća Kofod. Smatra se kako naftni pijeskovi u kanadskoj pokrajini Alberti čine treće najveće naftne rezerve u svijetu. Predviđa se i da će Sjeverna Amerika do 2025. postati neto izvoznik energije.

„Strateške implikacije ovog naglog energetskog rasta pozamašne su“, rekao je Kofod pred članovima Skupštine. „Činjenica da Sjeverna Amerika energetski gledano postaje sve neovisnijom vjerojatno će uvjetovati načine na koje će SAD i Kanada promatrati ostale regije s energetskom proizvodnjom, uključujući možda i Bliski istok. Ako druge zemlje razviju ovaj potencijal, i to će oblikovati njihove globalne izglede i regionalne strategije“, zaključio je Kofod.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije