Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odšteta

Natascha Kampusch od Austrije traži milijun eura

Natascha Kampusch
REUTERS/PIXSELL
18.04.2011.
u 14:28

Dobije li odštetu, 23-godišnja djevojka sav će novac dati u dobrotvorne svrhe

Natascha Kampusch, 23-godišnja Austrijanka koja je osam godina provela u zatočeništvu svog otmičara Wolfganga Priklopila (44), očekuje da će 3. svibnja ove godine nadležna financijska prokuratura Republike Austrije pozitivno riješiti njen zahtjev za odštetu i isplatiti joj milijun eura, piše austrijski dnevni list Österreich.

Zahtjev je Nataschin odvjetnik Gerald Ganzger podnio krajem veljače ove godine na osnovi izjave bivšeg čelnika austrijskog Saveznog kriminalističkog ureda u Beču Herrwiga Haidingera, koji je 2008. godine optužio vlasti da su ignorirale izjavu lokalnog policajca o otmičaru Priklopilu i njegovu bijelom kombiju kojim je, kako se kasnije ispostavilo, oteo Nataschu. Trag tog policajca organima vlasti upućen je samo 35 dana nakon otmice te Kampusch tvrdi da je zbog propusta organa vlasti koji su se oglušili na dobivenu informaciju u zatočeništvu ostala čak 3061 dan dulje od ukupno 3096 dana.

Za svaki nepotrebno provedeni dan u zatočeništvu traži 323 eura. Početkom svibnja očekuje se da će Austrijska financijska prokuratura obznaniti, na temelju policijskog izvješća, je li postupanje organa vlasti u "slučaju Kampusch“ u ukupnom kontekstu bilo (ne)ispravno.

– Riječ je o pravu, a ne o tome da se netko obogati. Natascha će cjelokupni iznos odštete i tako pokloniti za humanitarne projekte – istaknuo je Nataschin odvjetnik Ganzger, dodavši kako će od svega profitirati djeca u nevolji i žrtve nasilja, a ne njegova klijentica.

Ako državna Prokuratura ne riješi pozitivno Nataschin zahtjev, najpoznatija žrtva otmice spremna je Austriju tužiti sudu, piše Österreich.
Podsjetimo, Natascha Kampusch oteta je na putu do škole u Beču kao 10-godišnja djevojčica. Priklopil ju je više od osam godina držao zatočenu u podrumskoj tamnici njegove kuće u Strasshofu kraj Beča. Nakon što mu je uspjela pobjeći u kolovozu 2006. godine, Priklopil se ubio, bacivši se pod vlak.

Komentara 5

IM
Ivica_M
20:52 18.04.2011.

Nešto smrdi u slučaju Natasche Kampusch. Ona sama je dosad objavila barem dvije verzije bijega, a sve objavljene verzije bijega su nelogične.

ME
melinda
14:50 18.04.2011.

Ovo uopste nije istina jer da je htijela pobjeci u za tolike godine bi sigurno jednom uspjela ali dok je uzivala bilo joj je dobro i kad joj je dosadilo jednostavno je pobjegla jer ima stotine nacina da se to ostvari ako je to htjela...

BR
brainiac
15:00 18.04.2011.

Nije joj losa ta dnevnica od 323 eura. Koja strucna sprema je u pitanju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije