Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE PRIJAVE Sestra ubijenog Davora Zečevića Zeca, optužuje:

Nataša Zečević: Bratu su nakon smrti uzeli tkivo i spermu bez sudskog naloga

Nataša Zečević
Foto: Petar Glebov
Autori: Diana Glavina, Silvana Perica
11.06.2008.
u 18:40

Nataša Zečević, sestra ubijenoga Davora Zečevića, tvrdi da su njezinu bratu u Zavodu za sudsku medicinu liječnici neovlašteno, bez sudskog naloga, uzeli uzorak tkiva. Zbog toga je podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. U telefonskom razgovoru Nataša Zečević rekla nam je da je kaznenu prijavu podnijela još u siječnju ove godine, a da se do danas “ama baš ništa nije dogodilo”.

– Jasno mi je da su mom bratu morali uzeti uzorak krvi radi DNK analize. Ne želim pak ulaziti u to što su mu uzeli spermu, koja je kasnije uništena, ali ne mogu mirno podnositi to što su mu uzeli i uzorak tkiva. Pokušala sam na Medicinskom fakultetu doznati zbog čega im je potreban uzorak tkiva moga mrtvoga brata, ali nisam u tome uspjela.

Pitam se želi li se dio tijela moga brata možda negdje  pohraniti? – kaže Nataša Zečević te navodi da je njezin jedini cilj doznati gdje se nalazi taj uzorak, zašto je izuzet, tko je to učinio te da se naravno vrati njezinu pokojnom bratu kao što je to učinjeno sa spermom nakon što je Ivana Šikić, izvanbračna supruga Davora Zečevića, odustala od oplodnje, iako je sve bilo dogovoreno s ginekologom prof. Marijem Podobnikom.

Nataša Zečević naglašava da uzetu spermu njezina brata ne želi komentirati, ali da se bori za prava svoga mrtvoga brata kojemu je, tvrdi, izuzet i uzorak tkiva za DNK analizu.



Ovu zamršenu situaciju pokušali smo razriješiti kod predstojnika Zavoda za sudsku medicinu prof. dr. Josipa Škavića. Je li Davoru Zečeviću doista izuzet uzorak tkiva nezakonito, bez sudskog naloga?

– Ne znam ništa o bilo kakvoj kaznenoj prijavi koja ima bi imala veze sa sudskom medicinom. Davoru Zečeviću uzeta je krv za DNK analizu  prema nalogu Županijskoga suda. A uzimanje krvi za DNK analizu uobičajeni je postupak kod svakoga ubojstva.

A o nekom drugom uzorku tkiva ne znam ništa – rekao nam je prof. Škavić uz objašnjenje da je Zavod za sudsku medicinu servisna ustanova te da su Davoru Žečeviću uzeli samo ono što je tražio Županijski sud. A za sve ostalo obratite se istražitelju suda – uputio nas je prof. Škavić.

Što se točno dogodilo i ima li osnove za pokretanje nekog postupka, uskoro će odlučiti u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Naime, Nataša Zečević prijavu je poslala Uskoku, no kako je riječ o kaznenom djelu koje nije u djelokrugu Uskoka, prijava je iz Uskoka “spuštena” u zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo. Riječ bi bila o kaznenom djelu povrede mira pokojnika, koje se može počiniti tako što se oskvrne tijelo pokojnika, a to se može počiniti u grobu, u mrtvačnici...

Zagrebački tužitelji pribavili su potrebnu dokumentaciju o postupku, no iz nje ne proizlazi da je bilo neovlaštenog uzimanja uzoraka. Davor Zečević je ubijen, pa je obavljena, po redovitoj proceduri, obdukcija. Općinsko državno odvjetništvo još očekuje neke dodatne podatke, ali po svemu sudeći kaznena prijava Nataše Zečević mogla bi biti uskoro odbačena.


Uzeta sperma vraćena je u tijelo

Kad je riječ o mogućnosti uzimanja sperme od pokojnika i omogućavanja postumnog rađanja djeteta, to u nas nije pravno regulirano, iako je sličnih slučajeva bilo još. Tu bi morao biti riješen cijeli niz pitanja. Tko bi imao pravo na postumnu oplodnju i kako bi se rješavalo pitanje nasljednog prava, samo su neka od pitanja. Prema nekim izvorima, u ovom slučaju sperma je izuzeta odmah, na zahtjev Ivane Šikić, jer da bi postupak oplodnje uspio, ne smije proći puno vremena od smrti.

No, od I. Šikić zatraženo je da dokaže postojanje izvanbračne zajednice. U međuvremenu, na Zavod za sudsku medicinu došla je i sestra pokojnika i usprotivila se tom postupku. Nakon toga, Ivana Šikić je, prema ovim podacima, odustala od cijelog postupka, u telefonskom razgovoru s predstojnikom Zavoda Josipom Škavićem. Nakon toga, prekinut je proces zamrzavanja sperme i izuzeti uzorak vraćen je u tijelo pokojnika prije nego što je predano obitelji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije