Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTE OPTUŽNICE

Nataša Kandić: Ratni zločin nad srpskim civilima se dogodio. Pitanje je postoje li čvrsti dokazi protiv baš ova četiri pilota

Zagreb: Koalicija za REKOM zabrinuta u vezi blokade procesa suo?avanja s prošloš?u
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
09.06.2022.
u 14:03

Dodaje i kako su taj zločin istraživale brojne organizacije iz Srbije i inozemstva te da i oni posjeduju brojne izjave svjedoka kao i obitelji stradalih

Kako se i očekivalo, Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluje 1995.

Srbijanski tužitelji optužili su četiri pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i to Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. godine zapovjedili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). U tim je napadima identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece te 24 ranjenih.

U isto vrijeme hrvatski politički čelnici kao i časnici Hrvatske vojske odbacuju ove optužbe iz Srbije tvrdeći da se radi o “čistom politikanstvu” te optužili Srbiju da glumi “regionalni Haag”. Čelnici Hrvatske osporavaju srbijanskom pravosuđu pravo na pokretanje tog postupka jer su te događaje, kako se navodi, već istražile različite organizacije, uključujući UN-ov sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY).

Osnivačica beogradskog Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda i koordinatorica Mreže pomirenja (REKOM) Nataša Kandić, koja je godinama unazad uključena u istrage ratnih zločina te pomagala u nizu procesa protiv optuženih Srba, tvrdi kako ova organizacija ima niz izjava svjedoka koji tvrde da su migovi HV-a raketirali izbjegličku kolonu na cesti od Ključa prema Bosanskom Petrovcu.

- Zločin je svakako počinjen ali pitanje je postoje li čvrsti dokazi protiv baš pva četiri hrvatska vojna pilota. Svjedoci koji su nam dali izjave govore kako su dva hrvatska vojna zrakoplova prvo nadletjeli kolonu izbjeglica, a onda se vratili i u povratku je raketirali. Tom prilikom je poginulo 13 civila, a sada vidimo i informacije da se spominju i 3 žrtve za koje mi nismo znali. Važno je napomenuti kako u koloni nije bilo vojnih vozila niti organizirane vojske. Radilo se o civilima koji su u automobilima, traktorima, kamionima ili pješice napuštali Hrvatsku – kaže Kandić.

Dodaje i kako su taj zločin istraživale brojne organizacije iz Srbije i inozemstva te da i oni posjeduju brojne izjave svjedoka kao i obitelji stradalih. Pojašnjava i kako nakon potvrđivanja optužnice iz Beograda, a onda i izjava iz Hrvatske, piloti koji se sumnjiče za počinjenje ratnog zločina sada imaju 3 dana da se izjasne o optužnici. Ako to ne učine prema zakonu će započeti suđenje u odsustvu. 

- Ukoliko se piloti ne izjasne o optužnici i počne suđenje u odsustvu to je nešto najgore što se može dogoditi. Slijedom toga za očekivati je da se u proces možda uključe i neke međunarodne organizacije, a sve to niti malo neće biti ugodno za same optužene pilote. Na njima će biti stigma da su počinili ratni zločin, a vrlo vjerojatno je i raspisivanje međunarodne potjernice što znači da bi mogli biti uhićeni na granici – ističe Kandić.

Napominje i kako je radi svega toga iznimno važno da Državno odvjetništvo iz Hrvatske i pravosuđe Srbije vide kako će se voditi ovaj postupak. Smatra i da se politike dvije države moraju odmaknuti od svega i prepustiti pravosuđu da odradi svoj posao kako u ovom slučaju tako i u svakom drugom slučaju. Podsjeća i kako se prije nekoliko godina radilo na tome da pravosudne institucije Hrvatske i Srbije sklope međudržavni sporazum s jasnim načelima kako bi se izbjegao sukob nadležnosti ali i da je sve propalo kada je došlo do izbora i promjena vlasti.

Prema njenim riječima takav sporazum bi spriječio da se događaju ovakve stvari kojima sada svjedočimo. Ističe i kako je zabrinjavajuće za sve da predsjednik i premijer Hrvatske smatraju da je zaštita pripadnika HV-a od kaznene odgovornosti nacionalni prioritet iako ima nepobitnih dokaza da je HV bombardirao izbjegličku kolonu, u dva navrata, 7. i 8. kolovoza 1995, i usmrtio najmanje šestero djece. Poslije ovih najnovijih optužnica Kandić kaže kako ne zna postoje li u pripremi možda još neke slične optužnice protiv visokih časnika HV-a. I dok Kandić ne zna hrvatski politički analitičar Davor Gjenero kaže kako takvih optužnica sigurno ima još.

- To uopće nije upitno. Takvih optužnica u Srbiji sigurno ima još, a one će biti aktivirane u trenutku kada to službenom Beogradu i Aleksandru Vučiću politički to bude najviše odgovaralo – rekao je Gjenero. 

>> VIDEO Afera Agram: Pripuz oslobođen svih optužbi, osuđujuće presude za nezakonita zapošljavanja


 

Komentara 7

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
14:47 09.06.2022.

Srbijanci se silno srame što je njihova vojska tenkovima gazila srbijanske civile kad su bježali '95 pa sad, kao i obično, pokušavaju lažima i obmanama revidirati povijest.

Avatar tarana
tarana
07:44 10.06.2022.

Hoće li Beograd podići optužnicu protiv srpske vojske koja je pobila na stotine civila i djece u prekosavskim napadima i granatiranju topništvom na Hrvatsku iz Bosne?

KR
Krotila
18:56 09.06.2022.

Agresija veliko srpske politike na Hrvatsku se dogodio, ratni zločin nad hrvatskim civilima se dogodio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije