Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko donosi odluke oko škola?

Nasumično će se testirati 1800 đaka u 15 zagrebačkih škola

Karlovac: Ministar Fuchs otvorio novu zgradu Mješovite industrijsko-obrtničke škole
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
27.11.2020.
u 06:34

Prelaskom na online nastavu na dulji razdoblje nanijela bi se šteta učenicima koji izgubljeno gradivo ne mogu nadoknaditi

Mnoge europske zemlje, među kojima su Engleska, Francuska i Njemačka, unatoč teškoj COVID slici, i dalje imaju otvorene škole. Štoviše Hrvatska i Njemačka prate se u modelu u kojem svaka pojedinačna škola može sama izabrati između tri modela nastave – nastava u školi, model koji podrazumijeva dio učenja online, a dio učenja u školi i model koji isključivo znači online nastavu, kako bi učenike što kvalitetnije i bolje zdravstveno zaštitila.

Šteta za učenike

Hrvatska teži modelu koji se promovira i u Njemačkoj po kojem se nastava održava lice u lice što je dulje moguće, a ostali nastavni modeli, naročito kod starijih učenika (srednjoškolaca) koriste se ako to nalaže regionalna ili lokalna stopa zaraze. Upravo ta lokalna stopa zaraze u Hrvatskoj omogućuje svakom ravnatelju da organizira rad svoje ustanove bez obzira o kojem se razredu radilo.

Tome u prilog ide i najava nasumičnog testiranja 1800 zagrebačkih učenika iz 15 škola – osam osnovnih i sedam srednjih, uz koje će se brzim testom testirati i 20 nastavnika kako bi se dobila još detaljnija slika u Gradu Zagrebu, koji sada bilježi znatan porast zaraženih na gradskoj razini. Na temelju tih testova ravnatelji također mogu donositi jasnije mjere u zaštiti svojih učenika i tako pravodobno reagirati u potencijalnom sprečavanju virusa. Lokalne odluke ključne su u školama i zbog samih učenika – naime jednostavnim prelaskom svih u državi na online nastavu na dulji period nanijela bi se samo i isključivo šteta za učenike koji izgubljeno gradivo ne mogu nadoknaditi.

Zasad nema ni jasne odluke razmišlja li Hrvatska i hoće li produljiti zimske praznike za tjedan dana na nacionalnoj razini s obzirom na to da definirane mjere vrijede do Božića, a praznici traju do siječnja. Vrlo vjerojatno je da će i tada svaka pojedinačna škola na temelju vlastite epidemiološke slike donositi odluku o nastavnim modelima.

Velik postotak pozitivnih

No, problem je što se na nacionalnoj i županijskoj razini kad je riječ o školama donose političke odluke, a ne temeljem mišljenja struke, prije svega epidemiologa i liječnika. Tvrdnje ministra Fuchsa da se u školama virus ne širi i da je kod nas samo 0,36% zaraženih učenika, po mišljenju liječnika, ne stoje jer toliko je samo detektiranih pozitivnih učenika, a nepoznat je broj stvarno zaražene djece. Notorno je da osobito srednjoškolci skidaju maske pod odmorima, nepravilno ih nose, ne drže distancu, voze se u javnom prijevozu, zbog ‘prehlade’ ne idu doktoru niti ih se testira dovoljno, ali virus šire dalje i zato su bolnički liječnici i tražili da ih se tri tjedna prebaci na online nastavu.

– Kao epidemiolog, da sam odlučivao o tome, bio bih svakako za to da se srednje škole i fakulteti prebace na online nastavu do božićnih blagdana. Naime, postotak pozitivnih među djecom od 15 do 19 godina je veći od 20%, što znači da je isti kao i u odrasloj populaciji, a srednjoškolci se voze u javnom prijevozu, druže se međusobno, dolaze kući i mogu biti izvor zaraze za svoje obitelji – govori epidemiolog, prof. Branko Kolarić.

Valja reći i da se mi sada, kad je riječ o otvorenim školama, ne možemo uspoređivati s Njemačkom, Francuskom i Britanijom jer je u nas mnogo teža situacija, a u zemljama u kojima je slična kao kod nas škole su zatvorene, kao u Austriji, Sloveniji, Belgiji, Češkoj. Čak je i Švedska tijekom najtežeg vala srednje škole imala online.

VIDEO Nove mjere koje vrijede do 21. prosinca

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
09:32 27.11.2020.

Ne šaljite djecu u školu! Nakon ovoga slijedi OBVEZNO CIJEPLJENJE, vjerojatno i bez najave, samo će doči i ispikati vam djecu-nije šala!!!

KO
KomentiramRijetkoAliOštro
07:48 27.11.2020.

Ček ček malo...zar si oni sad umišljaju da imaju pravo da uopće pomisle kako smiju testirati našu djecu bez našeg roditeljskog (ili skrbničkog) pismenog pristanka? Wtf???

GE
geler203
07:14 27.11.2020.

Svakako da da, prije toga će poslati potvrdu roditeljima o pristanku. Da bude sve po zakonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije