Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nasumično će se testirati 1800 đaka u 15 zagrebačkih škola

Prelaskom na online nastavu na dulji razdoblje nanijela bi se šteta učenicima koji izgubljeno gradivo ne mogu nadoknaditi
27. studenoga 2020. u 06:34 25 komentara 4454 prikaza
Karlovac: Ministar Fuchs otvorio novu zgradu Mješovite industrijsko-obrtničke škole
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mnoge europske zemlje, među kojima su Engleska, Francuska i Njemačka, unatoč teškoj COVID slici, i dalje imaju otvorene škole. Štoviše Hrvatska i Njemačka prate se u modelu u kojem svaka pojedinačna škola može sama izabrati između tri modela nastave – nastava u školi, model koji podrazumijeva dio učenja online, a dio učenja u školi i model koji isključivo znači online nastavu, kako bi učenike što kvalitetnije i bolje zdravstveno zaštitila.

Arena Zagreb do kraja tjedna primiti će prve pacijente OBOLJELIH JE SVE VIŠE Pritisak na bolnice sve veći: Prvi pacijenti stižu u Arenu u subotu iz Zarazne i KB Dubrave

Šteta za učenike

Hrvatska teži modelu koji se promovira i u Njemačkoj po kojem se nastava održava lice u lice što je dulje moguće, a ostali nastavni modeli, naročito kod starijih učenika (srednjoškolaca) koriste se ako to nalaže regionalna ili lokalna stopa zaraze. Upravo ta lokalna stopa zaraze u Hrvatskoj omogućuje svakom ravnatelju da organizira rad svoje ustanove bez obzira o kojem se razredu radilo.

Tome u prilog ide i najava nasumičnog testiranja 1800 zagrebačkih učenika iz 15 škola – osam osnovnih i sedam srednjih, uz koje će se brzim testom testirati i 20 nastavnika kako bi se dobila još detaljnija slika u Gradu Zagrebu, koji sada bilježi znatan porast zaraženih na gradskoj razini. Na temelju tih testova ravnatelji također mogu donositi jasnije mjere u zaštiti svojih učenika i tako pravodobno reagirati u potencijalnom sprečavanju virusa. Lokalne odluke ključne su u školama i zbog samih učenika – naime jednostavnim prelaskom svih u državi na online nastavu na dulji period nanijela bi se samo i isključivo šteta za učenike koji izgubljeno gradivo ne mogu nadoknaditi.

Zasad nema ni jasne odluke razmišlja li Hrvatska i hoće li produljiti zimske praznike za tjedan dana na nacionalnoj razini s obzirom na to da definirane mjere vrijede do Božića, a praznici traju do siječnja. Vrlo vjerojatno je da će i tada svaka pojedinačna škola na temelju vlastite epidemiološke slike donositi odluku o nastavnim modelima.

Zagreb: Ugostitelji poručuju da još jedan lockdown neće preživjeti GUBITAK OD 500 MILIJUNA KN Privremeno bez posla 50.000 ljudi, Vlada im daje 4.000 kuna

Velik postotak pozitivnih

No, problem je što se na nacionalnoj i županijskoj razini kad je riječ o školama donose političke odluke, a ne temeljem mišljenja struke, prije svega epidemiologa i liječnika. Tvrdnje ministra Fuchsa da se u školama virus ne širi i da je kod nas samo 0,36% zaraženih učenika, po mišljenju liječnika, ne stoje jer toliko je samo detektiranih pozitivnih učenika, a nepoznat je broj stvarno zaražene djece. Notorno je da osobito srednjoškolci skidaju maske pod odmorima, nepravilno ih nose, ne drže distancu, voze se u javnom prijevozu, zbog ‘prehlade’ ne idu doktoru niti ih se testira dovoljno, ali virus šire dalje i zato su bolnički liječnici i tražili da ih se tri tjedna prebaci na online nastavu.

– Kao epidemiolog, da sam odlučivao o tome, bio bih svakako za to da se srednje škole i fakulteti prebace na online nastavu do božićnih blagdana. Naime, postotak pozitivnih među djecom od 15 do 19 godina je veći od 20%, što znači da je isti kao i u odrasloj populaciji, a srednjoškolci se voze u javnom prijevozu, druže se međusobno, dolaze kući i mogu biti izvor zaraze za svoje obitelji – govori epidemiolog, prof. Branko Kolarić.

Valja reći i da se mi sada, kad je riječ o otvorenim školama, ne možemo uspoređivati s Njemačkom, Francuskom i Britanijom jer je u nas mnogo teža situacija, a u zemljama u kojima je slična kao kod nas škole su zatvorene, kao u Austriji, Sloveniji, Belgiji, Češkoj. Čak je i Švedska tijekom najtežeg vala srednje škole imala online.

VIDEO Nove mjere koje vrijede do 21. prosinca

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar _Darkwood_
  _Darkwood_:

  Ne šaljite djecu u školu! Nakon ovoga slijedi OBVEZNO CIJEPLJENJE, vjerojatno i bez najave, samo će doči i ispikati vam djecu-nije šala!!!

 • KomentiramRijetkoAliOštro:

  Ček ček malo...zar si oni sad umišljaju da imaju pravo da uopće pomisle kako smiju testirati našu djecu bez našeg roditeljskog (ili skrbničkog) pismenog pristanka? Wtf???

 • geler203:

  Svakako da da, prije toga će poslati potvrdu roditeljima o pristanku. Da bude sve po zakonu.