Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavak suđenja na Općinskom sudu u Zadru

Nastavljeno suđenje za seksualno zlostavljanje u zadarskom Intersparu

interspar
Arhiva VL
15.01.2010.
u 13:28

Dvije djelatnice Interspara u Zadru optužile šefa i domara za seksualno zlostavljanje. Riječ je o prvom slučaju slučaju mobinga u Hrvatskoj koji će dobiti sudski epilog.

ZADAR - Aleksandar Knežević (45), voditelj zadarskog Interspara, i Šime Strika (43), domar tog centra, jutros su ponovno sjeli na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru gdje im se sudi zbog seksualnog zlostavljanja i mobinga na radnom mjestu dviju djelatnica tog centra.

Podsjetimo, riječ je o prvom slučaju mobinga u Hrvatskoj koji će dobiti svoj sudski epilog jer u Hrvatskoj još nije donesen zakon koji mobing definira kao kazneno djelo.

I jučerašnja rasprava bila je zatvorena za javnost i formalno je proces vraćen na početak zbog promjene sudskog vijeća i proteka vremena.

Neslužbeno, pak, doznajemo da su optuženici ponovno zanijekali krivnju.

Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH u Zadru, ponovio je da je riječ o delikatnom slučaju i da im je on bitan zbog eventualnog traženja naknade štete. No, naglasio je da je s recesijom koja je počela prošle godine, znatno povećan mobing u Hrvatskoj i u Zadru i da će vrlo brzo uputiti inicijativu i novom predsjedniku RH Ivi Josipoviću da Hrvatska treba hitnu izmjenu Kaznenog zakona i Zakona o radu da bi se što bolje  zaštitile žrtve mobinga sukladno europskim standardima.

- Mi smo već predali takvu inicijativu Saboru i Vladi, a dat ćemo i novom predsjedniku pa očekujemo da bismo već do ljeta mogli imati novi zakon o mobingu. U Hrvatskoj ima nešto više od 6000 ovakvih slučajeva, posebno seksualnih, a dijelom i radnih i bitno je reći da se mobing kao takav sve bolje rješava. Ovaj postupak je prvi takve vrste u Hrvatskoj - kazao je Vedran Uranija dodajući da će se odluka u ovom slučaju donijeti na osnovu sadašnjih zakona, a to je Kazneni zakon u korelaciji sa Zakonom o radu.

Podsjetimo, optužni prijedlog Aleksandra Kneževića tereti za povredu prava na rad i drugih prava iz rada, dok je domar Šime Strika optužen za bludne radnje.

Dvije djelatnice Interspara u dobi od 31 i 39 godina od sindikata i uprave Interspara tražile su zaštitu na radnom mjestu još početkom prošle godine. No, kako se zlostavljanje nastavilo, a nitko nije reagirao, djelatnice su svoj slučaj dale u medije nakon čega je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužni prijedlog.

Zbog velikog pritiska, obje su djelatnice duže vrijeme bile na bolovanju, no jedna od njih nedavno se vratila na posao.

- Nedavno sam se vratila na posao, ali možete zamisliti kako se osjećam. Naravno da optuženik ni ovaj put nije priznao krivnju - kazala nam je jedna od žrtava mobinga.

Iduće ročište u ovom slučaju zakazano je za 5. veljače.

Ključne riječi

Komentara 2

OF
odd_fellow
14:04 15.01.2010.

Zakon - što prije! Da se muškarci zaštite od napastvovanja svojih šefica.

MA
marujita
14:49 15.01.2010.

meni se cini da piscu ovog teksta bas i nije jasno sto je mobbing a sto je seksualno zlostavljanje. jer to nije jedno te isto. seksualno zlostavljanje se na engleski prevodi kao sexual harassment a mobbing je ipak nesto drugo. najblize bi tome bilo tracanje iza ledja, izoliranje radnika, zlostavljanje malo drugacije vrste.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije