Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POD ZIDINAMA

Nastavljena značajna arheološka istraživanja uz dubovačku gradinu

dubovac
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
08.04.2010.
u 16:09

– Ta su istraživanja vrlo značajna ne samo za Hrvatsku nego i za susjedne zemlje te srednju Europu. Sada slijedi obrada materijala – kaže dr. Snježana Karavanić, zadužena za prapovijesno i brončano doba.

Nastavljena su arheološka istraživanja na starom gradu Dubovcu. Nakon što su zbog zime i niskih temperatura u prosincu bili prekinuti radovi, ponovno su počela iskapanja oko dubrovačkih zidina. Drenaža između kula C i B podijeljena je u dva dijela. Za radove su Ministarstvo kulture i Grad osigurali 521.000 kuna. Izvođač je Institut za arheološka istraživanja.

– Zaštitna istraživanja prethode drenažnim radovima, a sve u sklopu obnove Starog grada. Radili smo i unutar branič-kule i utvrdili da ispod teče srednjovjekovni jarak i pronašli ostatke keramike iz kasnoga brončanog doba. U međuvremenu je u laboratoriju za radioaktivna istraživanja u Njemačkoj potvrđeno da su ostaci iz desetog stoljeća prije Krista, što se i pretpostavljalo. Međutim, nalazi daju naslutiti da se i prije toga živjelo na Dubovcu – kazala je dr. Tatjana Tkalčec. Među pronađenim predmetima na temelju kojih će se utvrditi i način života u to vrijeme svakako su najzanimljiviji ostaci pokretnog ognjišta. Hoće li dio toga biti sastavni dio budućega izložbenog prostora tek će se vidjeti.

– Ta su istraživanja vrlo značajna ne samo za Hrvatsku nego i susjedne zemlje te srednju Europu, jer s njima radimo usporedbe o onome što smo pronašli i istražili. Sada slijedi obrada materijala, a važno je i što su pronađeni ostaci potvrdili ranije nalaze kustosa Laze Čučkovića – dodala je dr. Snježana Karavanić, zadužena za prapovijesno i brončano doba. Ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Višnja Lasić napominje da arheološka istraživanja moraju prethoditi građevinskim radovima.

– Nakon što smo završili uređenje zidina i krovišta, želja nam je da krenemo u obnovu drvenog dijela u unutrašnjosti branič-kule, koji je dosta propao i u lošem je stanju – rekla je ravnateljica muzeja V. Lasić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije