Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAEL NE POSUSTAJE

Nastavljaju se žestoke borbe u Gazi, sve više mrtvih: 'Više nema sigurnih točaka u Pojasu'

Smoke rises over Gaza, as seen from southern Israel
ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS
09.12.2023.
u 12:31

U Han Junisu su mrtvi i ozlijeđeni tijekom noći preplavili bolnicu Nasser. Ta i bolnica al Aksa u Deir al-Bali izvještavaju o 133 ubijenih i 259 ozlijeđenih u posljednja 24 sata, čime je službeni broj mrtvih dosegao najmanje 17,5 tisuća.

Izrael u subotu napada Pojas Gaze od sjevera do juga, u drugoj fazi dva mjeseca dugog rata protiv Hamasa, nakon što su Sjedinjene Države u Vijeću sigurnosti vetom blokirale poziv na primirje.

Trinaest od ukupno 15 članica Vijeća glasalo je za rezoluciju koja je pozvala na humanitarno primirje. Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je suzdržano, a SAD je iskoristio svoje pravo veta i blokirao rezoluciju. Podržale su ju trenutne nestalne članice Vijeća – Albanija, Brazil, Ekvador, Gabon, Gana, Japan, Malta, Mozambik, Švicarska i UAE, te preostale stalne članice, Francuska, Rusija i Kina.

Otkad je prošli tjedan završio prekid vatre između dviju strana, Izrael je proširio svoju kopnenu kampanju na jug Pojasa Gaze, s napadom na najveći južni grad Han Junis. Dvije strane izvještavaju o žeščim borbama i na sjeveru.

Stanovnici Han Junisa u subotu su kazali kako izraelske snage naređuju da napuste još jedan okrug, zapadniji od onog što su osvojili prošli tjedan, što sugerira da slijedi novi napad. 

VEZANI ČLANCI:

Većina od 2,3 milijuna stanovnika Gaze već je napustila svoje domove, mnogi od njih i nekoliko puta. Borbe sad traju duž cijelog teritorija, pa stanovnici i agencije Ujedinjenih naroda upozoravaju da sad više nema sigurnih točaka u Pojasu. Izrael tvrdi suprotno. Blokirao je Palestincima bijeg uz glavnu cestu koja spaja sjever i jug te ih umjesto toga tjera prema obali.

U Han Junisu su mrtvi i ozlijeđeni tijekom noći preplavili bolnicu Nasser. Ta i bolnica al Aksa u Deir al-Bali izvještavaju o 133 ubijenih i 259 ozlijeđenih u posljednja 24 sata, čime je službeni broj mrtvih dosegao najmanje 17,5 tisuća, prenosi Reuters.

VIDEO Na Zrinjevcu u Zagrebu osvanuo grafit "Stop the genocide in Gaza"

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Asterix
Asterix
15:58 09.12.2023.

Izrael ih je uputio na jug a onda udri. Hamas je zlo ali nisu ni ovi ništa bolji. Da hoće, Amerikanci bi ovo zaustavili i našli rješenje za suživot u dvije države... da ih židovski kapital ne drži na kratkoj uzdi.

VI
Vérité Indolore56
13:34 09.12.2023.

Koliko vidim u egipatskim kanalima, izraelski napredak je zaustavljen u gotovo svim smjerovima. Ovo će biti teško.

Avatar Joejordan
Joejordan
17:38 09.12.2023.

A i ovi izraelci su zlo u pm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije