Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Netrpeljive izjave

Nastavlja se rasističko vrijeđanje u Italiji

cecile
Reuters/Pixsell
15.07.2013.
u 14:08

Neki sjevernoligaši brane svoga političara koji je uvrijedio ministricu za integracije

Dok predsjednik republike Giorgio Napolitano, kao i sve stranke, izražavaju ogorčenje zbog rasističkih uvreda koje je na račun ministrice za integracije Cecile Kyenge, rođene u Keniji, izrekao potpredsjednik Senata i član Sjeverne lige Roberto Calderoli, neki sjevernoligaši brane svoga političara. Calderoli je izgled Cecile Kyenge usporedio s izgledom orangutana, a da bi „ublažio“ svoju izjavu, danas je i neke druge političare usporedio sa životinjama. Tako senator Calderoli vidi premijera Enrica Lettu kao čaplju, ministra unutarnjih poslova Angelina Alfana kao žabu, a ministricu pravosuđa Annu Mariju Cancellieri kao psa bernardinca.

Povjerenik regije Veneto za migracije i član Sjeverne lige Daniele Stival napisao je na svojoj stranici Facebooka, glede Calderolijeve uvrede, kako je „sramotno uspoređivati jadnu nezaštićenu životinju koja nema pratnje s ministricom“. I regionalni povjerenik Daniele Stival kaže kako je njegova bila samo doskočica kakve obično stavlja na Facebook. Nakon što mu je ipak prigovoreno kako je pretjerao, Stival je uz isprike otklonio svoju „doskočicu“ s Facebooka, ali je dodao kako mu se „politika te ministrice ipak ne sviđa“.

Calderoli je telefonski nazvao ministricu Kyenge i ispričao joj se, što je ona i priznala. Čelnik Sjeverne lige Roberto Maroni izjavio je kako je Calderoli pogriješio i zbog toga se ispričao. Tajnik Sjeverne lige u regiji Venetu i gradonačelnik Verone, Flavio Tosi, kaže kako je Calderoli pogriješio i kako se osobne uvrede ne smiju upotrebljavati ni u privatnom životu, ni u političkom sučeljavanju.

No, tajnik Sjeverne lige u regiji Lombardiji, Matteo Salvini, napada šefa države, koji je izrazio ogorčenje Calderolijevom izjavom, kao i netrpeljivim riječima i potezima netrpeljivosti koji su učestali u Italiji.

Političari lijevog centra, pa i neki političari desnog centra, drže kako bi Calderoli trebao podnijeti ostavku na položaj potpredsjednika Senata. On je to glatko odbio, a ministrica Kyenge na novinarsko pitanje bi li predstavnik Sjeverne lige trebao podnijeti ostavku, odgovara: „Ja ne tražim nikakvu ostavku, ta točka me se ne tiče. Za mene to nije osobni slučaj, već pitanje o tome kakvi ljudi zauzimaju pojedine javne položaje. Neka ostavi mjesto sposobnijem“.

Kyenge kaže kako svakodnevno dobiva prijeteće poruke, pa i prijetnje smrću. „Rasistički napadi postaju pozivi na nasilje“, kaže Kyenge i dodaje kako i Židovi dobivaju takve rasističke prijetnje. Potrebno je analizirati rasističke napade jer, kaže Kyenge, većina Talijana nisu rasisti.

„Imigracija je omča naroda“, napisala je desničarska stranka Forza Nuova na plakatima uz koje je danas u Pescari postavila i prave omče. Ministrica Cècile Kyenge danas je bila u Pescari na savjetovanju o imigraciji, a desničarska stranka dočekala ju je s omčama. Desnica se protivi i prijedlogu zakona po kojem bi se djeci imigranata rođenima u Italiji trebalo dati talijansko državljanstvo, a takav zakon predlaže Kyenge i zagovara ga lijevi centar.

Otvorila se žestoka rasprava o rasizmu u Italiji. I inače ksenofobična Sjeverna liga, koja je zbog korupcijskih skandala pala na minimum konsenzusa, pokušava i teškim rasističkim izrazima pridobiti glasove onih koji u imigrantima vide samo zlo.

Inače, Roberto Calderoli znan je po svojim rasističkim i antimuslimanskim ispadima. Izjavio je, na primjer, kako će na mjesta na kojima muslimani žele graditi džamije poslati svinje na pašu. Kada je u Danskoj izbio skandal zbog karikatura o Muhamedu, Calderoli je na sebe stavio majicu s takvom karikaturom i pokazao je tijekom jedne emisije na televiziji. Jedini put kad je kazao nešto ispravnoga jest kada je ponovio talijansku izreku kako je majka idiota uvijek trudna.

>>Talijanski senator izvrijeđao crnu ministricu: 'Izgleda kao orangutan'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije