Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dario Nakić

Nastavak gradnje nove sisačke bolnice nije siguran

Dario Nakić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
17.06.2016.
u 13:18

Ministarstvo ističe kako je potrebno ispuniti određene preduvjete kako bi se sisačka bolnica mogla uopće prijaviti na najavljene nove javne pozive za financiranje iz sredstava EU u rujnu

Iako je župan Ivo Žinić najavio kako će se projekt sisačkog središnjeg paviljona sigurno graditi, u ponešto izmjenjenom obliku, iz odgovora ministra zdravlja Daria Nakića saborskom zastupniku SDP-a Zoranu Vasiću, iščitava se kako ipak ništa od toga nije sigurno.

Ministarstvo ističe kako je potrebno ispuniti određene preduvjete kako bi se sisačka bolnica mogla uopće prijaviti na najavljene nove javne pozive za financiranje iz sredstava EU u rujnu. 

– Iz predanog projekta na protekli, poništeni, javni poziv nisu prepoznate dnevne bolnice koje se financiraju iz sredstava Europske unije, nego odjeli kardiokirurgije, neurologije dok je objedinjeni hitni bolnički prijem, koji se može financirati iz fondova EU, predimenzioniran. Potrebno je stoga provesti dodatnu provjeru svrsishodnosti i opravdanosti veličine investicije i održivosti projekta te procjenu budućih troškova održavanja investicije – ističe se u odgovoru ministra Nakića koji dodaje i kako je plan Ministarstva zdravlja da objavi dva odvojena poziva – jedan za dnevne bolnice, a drugi za poboljšanje hitne zdravstvene zaštite.

– Stoga će biti potrebno izraditi zasebnu projektnu dokumentaciju za dnevne bolnice i dnevne kirurgije te odvojenu dokumentaciju za objedinjeni hitni bolnički prijem. Po ispunjenju tih preduvjeta bolnica će se moći ponovo prijaviti na javni poziv – stoji u odgovoru ministra Nakića. 

Ističe se i kako će se svi troškovi koje je bolnica od 1. siječnja 2014. godine imala pri izradi dokumentacije moći refundirati iz sredstava EU, ukoliko su prihvatljivi. 

Za saborskog zastupnika Zorana Vasića  nema dileme – Ministarstvo ne vodi brigu o sisačkoj bolnici.

– Mi smo od župana čuli da će se sigurno graditi, konkretiziran je i novac, a sada je vidljivo da to nije tako jer Ministarstvo ništa ne jamči. Pravo prijave ima po novome 26 bolnica, a unatoč tome što je sisačka imala sve spremno i bila među najažurnijima,i sad je jednim potezom pera to sve poništeno i gurnuta je u društvo s nepripremljenima. Nije sad ni sigurno hoće li proći na novom natječaju, a radovi su u Sisku već mogli početi“ – kazuje Vasić.

Ističe i kako je, obzirom na izbore koji dolaze, upitno hoće li se uopće moći raspisati novi javni pozivi u rujnu, kako je ministar najavio.

Vasića je zanimalo što je i s projektom rekonstrukcije i dogradnje Zavoda za forenzičnu psihijatriju pri Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači. Ministar je odgovorio kako je i taj projekt u prekidu obzirom je istekla dokumentacija tog projekta koji se trebao provoditi metodom javnog privatnog partnerstva. 

– U dvije godine propala su tri natječaja za odabir privatnog partnera i istekla je dokumentacija. Ovaj projekt nije predviđen za financiranje iz fondova EU. Mora se nova dokumentacija raditi radi usklađenja s važećim propisima“ – odgovorio je ministar Nakić.

>> Projekt sisačke bolnice ide dalje, ali neće imati sve planirane sadržaje

Komentara 2

Avatar mister.N@
mister.N@
17:50 17.06.2016.

i tebi je dosao kraj da vise ne gledamo tu tesku pamet koju prodajes!!!

SE
sebaa
13:52 17.06.2016.

Sva sreća da ova spodoba neće više odlučivati o ovakvim projektima... prijedlog za dotičnog...ovce čuvati. :-))))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije