Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za parcelu na Pantovčaku

Nasljednicu Titove suradnice sud 9 godina nije uspio locirati

predsjednički dvori
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.11.2015.
u 21:33

Na dio parcele na kojem je sagrađen kompleks kao vlasnica se upisala Kavoteka Vlatke Matić-Pivac pa sud u Mariboru traži blokadu

Čitala sam o svemu u novinama. Živjela sam jedno vrijeme u Nizozemskoj i ne mogu vam ništa drugo reći – rekla nam je u kratkom telefonskom razgovoru Jasmina Pečar iz Rovinja koju zagrebački Općinski građanski sud traži već gotovo devet godina kako bi joj uručio tužbu i kako bi se konačno utvrdilo tko je vlasnik dijela zemljišta na Pantovčaku na kojem su sagrađeni Predsjednički dvori.

Kuću poklonila SKH Zagreb

Jasmina Pečar i njezina kći Marija su, naime, prema trenutačnom zemljišnoknjižnom ulošku vlasnice dijela zemljišta na kojem su sagrađeni Predsjednički dvori, dok je druga polovica sporne čestice u vlasništvu tvrtke Kavoteka d.o.o. na čijem se čelu nalazi bivša Miss sporta Vlatka Matić-Pivac. Upravo tu česticu na Pantovčaku Okružni sud u Mariboru želi blokirati jer se sumnja da je dio nezakonito stečene imovine Vlatke Matić-Pivac, koju pak tamošnji sud sumnjiči da je upletena u korupcijsku aferu s Novom kreditnom bankom Maribor.

Sva druga imovina u Hrvatskoj joj je blokirana, no tu česticu na Pantovčaku sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je blokirati zbog sudskog spora jer je samim time na neki način ta imovina blokirana i njome misica ne može raspolagati. Vlatka Matić-Pivac je česticu na Pantovčaku kupila od dva vlasnika tijekom 2005. i 2006. preko svoje tvrtke Kavoteka kreditom Nove kretine banke Maribor, i to za ukupno 860.000 eura. No kupnjom zapravo nije stekla vlasništvo nad zemljištem jer je ono već godinama predmet spora na Općinskom građanskom sudu.

U tom je sporu Republika Hrvatska tužila tvrtku Kavoteka te Jasminu i Mariju Pečar. Sudski spis otkrio je da se zapravo radi o povijesno važnom zemljištu čija je prva vlasnica bila bliska suradnica Josipa Broza Tita, Cvijeta Veda Zagorac, a na njemu se nekada nalazila kuća u kojoj se tijekom Drugog svjetskog rata skrivao Josip Broz. Prema dokumentima, koji se nalaze u sudskom spisu, Veda Zagorac kuću je kupila vlastitim novcem 1939. po Titovu nalogu, a služila je za sastanke i za boravak jer se nalazila na skrovitu mjestu.

Iako je Veda Zagorac kuću, koja je postala sastavni dio Vile Zagorje, odnosno kasnije Predsjedničkih dvora, još 1963. poklonila Gradskom komitetu SKH Zagreb, u zemljišnim knjigama je i dalje godinama vođena kao njezino vlasništvo, kao i vlasništvo njezina davno preminulog supruga Teodora Stanivukovića.

Skrbnik po nalogu Centra

“Posljednjih godinu dana počela sam dobivati opomene zbog neplaćenog poreza, što znači da ipak nije sve službeno sređeno, tj. nije iz katastra ispisano moje vlasništvo i upisano partijsko. Molim vas da date nalog da se to definitivno i čisto uredi jer ne bih željela imati bilo kakvih teškoća pa čak ni takve neispravne opomene budući da je cijela stvar lijepa i čista”, stoji u dopisu koji je 1979. poslala Veda Zagorac, a nalazi se u sudskom spisu.

Nakon smrti Vede Zagorac, zemljište je naslijedio njezin dugogodišnji nevjenčani suprug Zdravko Pečar s kojim je godinama živjela u Beogradu. Česticu su nakon Pečarove smrti naslijedile njegova supruga Jasmina, s kojom se vjenčao nakon smrti Vede Zagorac, i kći Marija iz Rovinja. Država je stoga podnijela tužbu protiv tvrtke Kavoteka te Jasmine i Marije Pečar, no njima dvjema se nikako nije moglo ući u trag.

Sud je od 2006. u četiri navrata tražio Centar za socijalnu skrb u Rovinju da Pečarovim nasljednicama za potrebe postupka odredi skrbnika za posebni slučaj. No iz Centra nisu nikada dobili nikakav odgovor.– Prije određivanja skrbnika izlazimo na teren i pokušavamo saznati žive li te osobe na našem području. Njih vjerojatno nismo našli – pravda se ravnateljica rovinjskog Centra za socijalnu skrb Eda Rajko ne dajući direktan odgovor zašto centar sudu nije odgovorio ni na jedan poslani dopis.     

>> Zbog bivše misice Slovenci tražili blokadu dijela Predsjedničkih dvora

Komentara 6

AL
Alltimer
23:54 25.11.2015.

Znači sud i centar za socijalnu skrb ne može godinama naći navodnu vlasnicu dijela zemljišta, a večernji list to može bez većih problema. Nije li to neobično ?

KO
kota92
07:44 26.11.2015.

Jos jedan primjer spore i neucinkovite administracije. Pola ih odmah posaljite doma!

SU
subara
12:18 26.11.2015.

tu se nezna tko koga tuca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije