Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće

Našli lijek za leukemiju? U potpunosti izliječili dva pacijenta

laboratorij
Dalibor Urukalović
12.08.2011.
u 19:27

Kronična limfocitna leukemija kod dva je pacijenta potpuno nestala, a kod trećega se smanjila za 70 posto

Dva od tri pacijenta uspjeli su izliječiti od leukemije liječnici sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, donosi MSNBC.

Naime, kronična limfocitna leukemija kod dva je pacijenta potpuno nestala, a kod trećega se smanjila za 70 posto. Leukemija je nestala u roku od nekoliko tjedana, a nakon godinu dana se nije vratila.

- Mi smo također iznenađeni koliko dobro to djeluje - kazao je dr. Carl June, stručnjak za genetsku terapiju na Sveučilištu u Pennsylvaniji.

Zajedno sa svojim kolegama izdvojio je krv trojice pacijenata s uznapredovalim fazama limfocitne leukemije. Iz krvi su zatim izvadili T-limfocite i u njih dodali nove gene, a koristili su bezopasni virus HIV-a kako bi ubacili seriju gena u bijele krve stanice. Nakon što su uzgojili dovoljan broj takvih stanica, ubrizgali su ih u pacijente budući da su one uništavale stanice raka. Prva dva tjedna pacijenti nisu imali nikakve simptome, no onda su dobili visoku temperaturu, groznicu i osjećali su mučninu.

Dr. June je objasnio kako su se pacijenti osjećali kao da imaju najtežu gripu u životu, no nakon godinu dana tumorske su stanice potpuno nestale ili se njihov broj drastično smanjio.

Jedan od pacijenata, Bill Ludwig, kazao je kako su mu liječnici kada mu je dijagnosticirana leukemija davali svega nekoliko tjedana života, a danas je potpuno zdrav.

Ključne riječi

Komentara 11

AN
ankicascreiber
20:29 12.08.2011.

da lijepo je da vecernjak pise o znanost, medutim trebao bi vecernjak imati nekoga kosultanta koji je oobrazovan u znanosti kao savijet....nacin na koji su stvari predstavljene u clanku izgleda toliko daleko od stvarne znanosti da sigurno da tu nesto fali.

FI
fiberglas
20:38 12.08.2011.

Uzgojili - ovo - uzgojili ono. hm,hm......

GR
gradjanski
20:24 12.08.2011.

Nadam se da je ovo u potpunosti točno i d se možemo nadati kako će u skoroj budućnosti ljudi manje umirati ! Još jedan palac gore znanosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije