Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

Nasilnika će se puno lakše i brže moći izbaciti iz doma

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.07.2015.
u 14:35

Mi kao društvo moramo djelovati preventivno, djecu odgajati da ne budu nasilnici, a nasilje kao takvo osuđivati

Vlada je danas usvojila prijedlog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji će žrtvama jamčiti veću sigurnost jer će se nasilnik puno lakše i brže moći izbaciti iz obiteljskog doma.

– Iako se ta mjera mogla izreći i prije, sada će to biti puno lakše. Nasilnik će moći biti udaljen žurno, i prije pokretanja sudskog postupka. Bit će obavezno i saslušanje žrtava što je izuzetno važno, jer mislimo da takvu odluku (sudac) treba donijeti potpuno informirano i utemeljeno. No, trebamo biti svjesni da je riječ o problemu koji se, kad dođe u pravosudnu sferu, već dogodio. Dakle, mi kao društvo moramo djelovati preventivno, djecu odgajati da ne budu nasilnici, a nasilje kao takvo osuđivati. Ovo je dobra mjera, neke ljude će zaštiti, omogućit će bolje i jače sankcioniranje, ali stvari treba prevenirati puno ranije – objasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Pojednostavljeno, prema novom prijedlogu zakona, žrtva obiteljskog nasilja nakon što pozove policiju u pomoć bit će puno sigurnija jer će policija odmah nasilnika odvesti pred suca, a sudac će moći odmah donijeti odluku da se nasilnika udalji iz obiteljskog doma. Ministar Miljenić je naglasio da prvi put imamo i katalog prava žrtava koji se sada uvodi u zakon.

>> Slučajevi koji su šokirali Hrvatsku: Presudili si nakon što su ubili žene

>> 'Poziv policiji produbit će konflikt, idite liječniku ili socijalnom radniku'

Komentara 8

DU
Deleted user
18:11 16.07.2015.

Glupost, a sto ako je nasilnik vlasnik 1/1?Prvo vlasnistva je iznad svih prava i jedino vlasnik moze odlučivati tko ce zivit s njim u domu. Izmisljamo gluposti umjesto da sud radi svoj posao...

DU
Deleted user
21:01 16.07.2015.

Ali i nevine..... što ako žena lažno optuži supruga?

Avatar Getrib
Getrib
18:03 16.07.2015.

Priče za malu djecu. To je nemoguće provesti ako će se primjenjivati na sve. Kao i jamčevine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije