Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nasilje nad ženama: Prijavljeno samo jedno od 17 silovanja

Sve se mora zarolati iz vrha, kaže saborska zastupnica Gordana Sobol
17. studenoga 2014. u 10:21 1 komentara 649 prikaza
'crna...zgb...29.04.2005 ilustracija za silovanje snimio:boris scitar'
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Ususret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog, Otvoreni radio pokrenuo je kampanju pod nazivom "To je i tvoja stvar" s ciljem upozoravanja na problem nasilja nad ženama, a danas su se posvetili problemu silovanja. Navode kako je godišnje u Hrvatskoj silovano 2000 žena, a prijavljeno je samo jedno od 17 silovanja .

Sa sugovornicama, Majom Vukmanić Rajter iz Ženske sobe, saborskim zastupnicama Mirelom Holy, Gordanom Sobol i Jadrankom Kosor, Nevom Tolle iz Autonomne ženske kuće i odvjetnicom Sanjom Bezbradica Jelavić, složili su se da treba pojačati edukaciju svih institucija koje žrtva silovanja mora proći od prijave pa do kraja suđenja.

- Sve se mora zarolati iz vrha. Ako se ne zarola na razini Vlade i Sabora, neće se mjenjati ni zakoni. Ako se ne mjenjaju zakoni neće se mjenjati ni prakse - rekla je Gordana Sobol.

>> Djelatnice Otvorenog radija šokirale kampanjom protiv nasilja nad ženama

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    a da se sve žene koje doživljavaju u braku nasilje jednostavno udalje iz tog braka, a ne da cijelo vrijeme čekaju određena zakonska rješenja... bilo za kažnjavanje, bilo kako nastaviti život poslije braka a na račun tog istog braka (tj. ... prikaži još!j. bivšeg partnera)? a da se uvede malo više zakonskih odredbi i rješenja koje bolje, više, pravednije definiraju obaveze oba partnera, financijske i radne, kao i dozvoljena i nedozvoljena ponašanja i sl, a ne da većina članaka obiteljskog zakona bude o tome kako poslije podijeliti "zajedničku" stečevinu?