Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostati ili otići van?

Naši priznati znanstvenici za Večernji govore zašto su otišli iz Hrvatske i razmišljaju li o povratku

17.09.2022.
u 18:41

Hrvatska će biti atraktivna za svoje mlade ljude, ali i uspješne i dokazane znanstvenike koji bi se možda vratili kad dokaže da se nagrađuju trud i zalaganje, a ne servilnost prema nadređenima, kaže Luka Čičin-Šain

Komentara 34

KA
Karlek1
19:24 17.09.2022.

Hrvatskom još uvijek vlada jugo duh i mentalitet propale bivše komunističke zemlje. A dovoljno je pogledati i naše svakodnevne vijesti...portale.... sve je preplavljeno nekakvim vijestima iz istočnog "regiona". Mi kao da nismo ni ušli u EU i kao da nemamo zapadnih susjeda...

Avatar Tombstone
Tombstone
20:04 17.09.2022.

Osnovni problem je da nemamo industrije, a bez industrije znanstvenici su nepotrebni. Bar oni s podrucja prirodnih nauka I pogotovo tehnickih te informatickih. A najvise "proizvodimo" znanstvenike s podrucja drustvenih nauka za koje radna mjesta ni tu ni na zapadu ne postoje (sto je postao velik problem I u USA) ili se pojedina "otvaraju" svakih 30+ godina kad neki nastavnik ili profesor tog istog podrucja odlazi u penziju. No bolje je s kvazi diplomom FF, FPZ I slicno otici u EU konobari to nego docekati penziju na burzi u Hrvatskoj I cijelo to vrijeme zivjeti s mamom I tatom dok ne umru. Treba I pripomenuti da zbog zastarjele tehnologije I samog gradova ma nasim inzenjerskim studijima ni zavrseni duplomanti nemaju pretjerane prilike za zaposlenje u rangu u inozemstva bez doskolovavanja.

TO
tolitol
20:22 17.09.2022.

Znam zbog čega žalopojke, ali za propulzivnu znanost moraš imati snažan i razvijen privatni sektor koji za nove proizvode, smanjenje troškova i nove tehnološke procese treba te iste znanstvenike. Tako to funkcionira na Zapadu. Sad neka me netko prosvijetli kada je to u Hrvatskoj postojao toliko razvijen privatni sektor da je mogao podupirati znanstvenu zajednicu ovdje. Odgovor je, nikada. Pritom pod znanstvenicima mislim na znanstvenike, a ne na inflaciju VSS kadra s tzv. društvenih fakulteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?