Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Naši nadzornici, umjesto da pomognu, odbijaju odlične projekte

Lambert van Nistelrooij je kazao kako je riječ o pravom biseru, projektu koji će biti edukativan, potiče poduzetništvo, štiti okoliš, uglavnom daje dodanu vrijednost široj sredini.
20. svibnja 2016. u 10:18 9 komentara 956 prikaza
Ruža Tomašić
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Vidjeli smo odlične kreativne ideje u nekoliko hrvatskih gradova, od Muzeja slatkovodne ribe u Karlovcu, muzeja posvećenog Faustu Vrančiću na otoku Prviću, do uređenja bastiona i rive u Šibeniku ili pročistača u Kninu za koje su te sredine osigurale novac iz EU-a. Tražili smo poteškoće na koje su neki nailazili kod izrade projekata za dobivanje novca iz EU-a i tražit ćemo da se ti nedostaci u EU proceduri promijene, no ono što je mene zaprepastilo jest činjenica da se puno više komplicira u Hrvatskoj.

Dakle, ovdje neki nadzornici inzistirju na stvarima koje ne tražiti niti EU, pa umjesto da pomognu da se neki detalji isprave u dokumentacijama, oni odlične projekte odbijaju. To se mora kod nas mijenjati – kazala je Ruža Tomašić, naša EU parlamentarka koja s kolegicom Ivanom Maletić, te ostalim članovima Odbora za regionalni razvoj pri EU parlamentu, zadnja tri dana obilazi neke od gradova u kojima se gradi novcem EU-a. Lokacije u Zagrebu, Šibeniku, otoku Prviću, Kninu i Karlovcu posjetili su i potpredsjednik Odbora Andrea Cozzolino, Italija te članovi Odbora Lambert van Nistelrooij iz Nizozemske, Andrey Novakov, Bugarska, kao i hrvatske zastupnice I. Maletić i R. Tomašić.

Nakon obilaska karlovačkog Kaquarija za kojeg je EU dao 36,2 milijuna kuna, odnosno pokrio 98,7 posto troškova i koji će biti završen do kraja rujna, Lambert van Nistelrooij je kazao kako je riječ o pravom biseru, projektu koji će biti edukativan, potiče poduzetništvo, štiti okoliš, uglavnom daje dodanu vrijednost široj sredini.

Hrvatska je odlično odradila posao u privlačenju novca u predpristupnim fondovima,a sada na raspolaganju ima 10,7 milijardi eura. Imate dobro projekte i ideje i podržat ćemo ih. EU je u gospodarskoj krizi i trebaju nam projekti koji daju dodanu vrijednost poput ovog u Karlovcu – dodao je Nistelrooij.

>> SDP tvrdio da je projekt neisplativ, u Gradu kažu da je to jedinstven projekt u Europi koji ima svoju publiku

Gastro Zagreb
Jesen na našem stolu
Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima
 • kunigunda:

  naše parlamentarke su nešto što mi u hrvatskoj malo imamo ili imamo a od smeća koje je gore plivalo nismo vidjeli da imamo kud su pametne tud su i prave hrvatice koje jako vole svoju zemlju, porodicu ,vjeru, da nam ... prikaži još! nam je više u hrvatskoj takvih hvala bogu i domoljubnoj što vas imamo, svaka čast

 • bokida 2:

  Ništa čudno, pa u Hrvatskoj ima puno onih koji joj ne žele dobro jer ju nikada nisu ni prihvatili kao svoju državu osim hr. kuna. To se vidjelo u prošloj vlasti. Nažalost među takvima ima dosta Hrvata koji se nemogu ... prikaži još! pomiriti da im nema voljene Juge.

 • Avatar imotska115
  imotska115:

  Samo možemo zyhvalit gpspodinu Jeliću i gosp. V. Šegrtu koji je sastavio cijeli projrkat i prezentirao EU da su mogli dobit novac za taj projekat. Još jednom puno hvala ovoj dvojici, odlican primjer poštenih ljudi. Nažalost ovakvih ima jako malo u Hrvatskoj.