Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrat na sudu

Naseru Oriću ukinuta oslobađajuća presuda za ubojstva kod Srebrenice

Naser Orić
Foto: Reuters/PIXSELL
04.06.2018.
u 18:00

Orić i njegov suborac Sabahudin Muhić optuženi su da su 1992. godine ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti u selima u okolici Srebrenice

- Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je oslobađajuću presudu koja je u prvostupanjskom postupku izrečena Naseru Oriću, ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice kojega Tužiteljstvo BiH tereti za ratne zločine, objavili su u ponedjeljak lokalni mediji u BiH.

Iz Suda BiH službeno je potvrđeno kako je donesena odluka po žalbi koju je podnijelo državno tužiteljstvo no njezin sadržaj nisu objavili s obrazloženjem kako je ona tek otpremljena stranama u postupku.

Portal Balkanske istraživačke mreže (BIRN) specijaliziran za praćenje sudskih postupaka je, pozivajući se na svoje izvore iz Tužiteljstva BiH, objavio kako je oslobađajuća presuda poništena te kako je prizivno vijeće naložilo novo suđenje.

Prema medijskim navodima, razlog za poništenje presude u postupku koji je izazvao veliku pozornost javnosti bilo je to što je ona bila različita u obliku u kojemu je usmeno obrazložena tijekom izricanja presude u listopadu prošle godine i u pisanom obliku u kojemu je dostavljena tužitelju i obrani.

Sud je zapravo prihvatio žalbu tužitelja Miroslava Markovića koji je tražio obnovu postupka zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka i netočno utvrđenog činjeničnog stanja.

Obrana je pak tražila potvrdu oslobađajuće prvostupanjske presude.

Orić i njegov suborac Sabahudin Muhić optuženi su da su 1992. godine ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti u selima u okolici Srebrenice.      

Komentara 29

Avatar dobry
dobry
06:09 05.06.2018.

Kao što su planski proveli etničko čišćenje dijelova Hrvatske i BiH 91.-95., sa elementima genocida, u čijoj realizaciji je vodeću ulogu imao serbijanski državni i vojni vrh uz blagoslov svetosavske sekte, tako sada, u fazi II, pokušavaju izjednačiti agresora(zločince) i žrtvu, isto tako planski i orkestrirano. Usput, već su odgojili novu generaciju potencijalnih zločinaca, zadojenih mržnjom i mitomanijom prema susjednim narodima i samo čekaju pogodan momenat kada će ponoviti 91.-95. Hrvati i Bosanci, samo udruženim snagama možemo spriječiti ostvarenje velikoserbskih (a posredno i velikoruskih imperijalističkih) snova i naše savezništvo je jedina realna brana ostvarenju velikoserbskih snova, od kojih serbi nikada neće odustati, pa ni tada! Teritorijalno cjelovita BiH u EU integracijama i NATO-u je najbolja garancija opstanka naših država i naroda.

Avatar Bosnjak1941
Bosnjak1941
17:51 05.06.2018.

Naser ce bit oslobodjen moz te samo skapat.....i vi srbi i hrvati..m.

Avatar anti azovac
anti azovac
17:54 05.06.2018.

Smrt dečaka Slobodana Stojanovića (11 ) jedan je od nemih svedoka zločina počinjenih nad Srbima u Srebrenici. On je pronađen sa šest izbijenih zuba gornje vilice i sa razrezanim trbuhom u obliku krsta, a ruke su mu do lakata bile odsečene. Vratio se u selo da uzme svog psa kojeg je zaboravio kada su bežali od koljaća Nasera Orića. Najmlađa žrtva Orićevih zlotvora je Vladimir Gajić,koji je imao samo četiri godine, Novica Bogićević četrnaest... General Luis Mekenzi, prvi komandant snaga OUN u Sarajevu, zapisao je jula 2005, između ostalog, da su muslimanske snage izlazile iz Srebrenice, palile srpska sela i ubijale civile, da su ti napadi dostigli vrhunac 1994. i nastavili 1995. godine. Srbi su klani noževima i sekirama, zakivani za drveće, davljeni žicom,pečeni na ražnju,deca su ubijana pred očima svijih majki! ..Prilikom napada na srpsko selo Kravica na Božić 7. januara 1993. godine, ubijeno je 75 Srba, a ubistva su nastavljena i kasnije. Orićevi krvnici nisu imali milosti ni prema djeci: hladnokrvno je ubijen šestogodišnji dečak Aleksandar Dimitrijević iz Skelana i njegov rođeni brat Radisav... Bivši vojnik Armije BiH Samir Avdić je tužiocu za ratne zločine ispričao da je prilikom napada na selo Založje zarobljeno osam Srba, od kojih je Orić jednog zaklao prethodno mu izvadivši oči nožem.”Evo, videli ste šta je sa njim urađeno. Ovako treba da prođe svaki Srbin”, rekao je tada Orić,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije