Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DROGA NA BRODU

Našem pomorcu u kabini našli 230 kg kokaina

30.01.2009.
u 08:47

Golema količina kokaina, oko 230 kilograma te droge, koja na tržištu vrijedi vrtoglavih 26 milijuna dolara, zaplijenjena u četvrtak na brodu Senator u južnoafričkoj luci Durban, pronađena je u kabini hrvatskog pomorca, 30-godišnjeg Branimira Orača. To je najveći “ulov” južnoafričke policije.

Crta “bijelog”
Pomorac iz Crikvenice odmah je uhićen i pritvoren. Orač je, inače, na brodu bio drugi konobar. Zapovjednika broda, Riječanina Đanija Škopca i sve članove posade danas je ispitala policija, no prema spoznajama Zdravka Iljadice, vlasnika agencije Alpex iz Klagenfurta, preko koje je posada ukrcana na brod, ne povezuje ih se s drogom, najvjerojatnije zato što je kokain bio u Oračovoj kabini.

Inače, od 22 člana posade, čak 15 je Hrvata, pet je Crnogoraca i dvojica Ukrajinaca, a brod je bio na putu iz Argentine prema Namibiji. U Durban je uplovio zbog smjene posade koja bi za tri, četiri dana trebala stići u Hrvatsku. Oraču je ovo bio četvrti ugovor za plovidbu preko Alpexa, kaže Iljadica, koji ne vjeruje da je Orač organizator krijumčarenja kokaina, prije kurir koji je odradio posao za nalogodavce do kojih bi, pak, trebala dovesti istraga južnoafričkih vlasti. Uz B. Orača, Ured za borbu protiv organiziranog kriminala provincije KwaZulu-Natal uhitio je i južnoafričkog časnika za sigurnost.

U središtu Crikvenice doznali smo da se Orač kretao u krugovima povezanim s drogom, odnosno tzv. lokalnim dilerima. Njih vijest o švercu kokaina nije iznenadila, a neki su nam rekli da je Branimir znao s vremena na vrijeme “potegnuti” crtu bijelog. Jedno vrijeme bio je privatni autoprijevoznik, a za kupnju kamiona podigao je iz programa Poduzetnik 2 gradski zajam od 80.000 kuna, koji je lani i isplatio. Oženjen je i otac jednog djeteta. Policijski karton, doznali smo, dosad mu je bio čist.

Dojava o pošiljci na Senatoru stigla je od južnoameričkih kolega, potvrdio je za Večernji list policijski načelnik Vish Naidoo. I prije nego što je brod uplovio u durbansku luku, čekali su ga spremni – više od 50 policajaca, specijalaca iz timova za borbu protiv droge, psi, ronioci. – Brod smo češljali od devet ujutro do uvečer.

Pretraživali smo ga po etapama, eliminirali jednu po jednu prostoriju, ronioci su detaljno pregledali trup broda. Sve je bilo čisto – otkriva za Večernji glavni istražitelj na slučaju André Laatz iz Ureda za organizirani kriminal u Durbanu. A onda su policijski psi podivljali u – Oračevoj kabini.

Nije trebalo puno da pronađu drogu – kabina mu je doslovce bila zatrpana ruksacima, “kao da se uputio na Kilimandžaro”. Otvarali su jedan po jedan – iz svih je provirivao kokain, i to u blokovima od po kilogram – objasnio je Laatz. Blokovi su bili nagurani i u ladice, ormar, ama baš svuda.

Opsežna dokumentacija
Orač je u pritvoru i u ponedjeljak će se pojaviti na sudu. – Tužitelj još nije određen jer čekamo da nam policija dostavi dokumentaciju. Ovo je vrlo ozbiljan slučaj – kazala je sudska službenica Betsy Delport. O mogućoj kazni – dokaže li se da je Orač kriv – nitko nije želio nagađati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije